hren

Obalno područje Nehaja u Kaštel Štafiliću, prema prvom dojmu, trebala bi biti jedna  od najljepših plaža u Kaštelima, šljunkovita, s mnogo prostora za brojne kupače, ali često i mjesto gdje mlade kaštelanske obitelji s djecom provode dio slobodnog vremena i izvan sezone kupanja. Kažemo, prema prvom dojmu, jer mnogi koji se tom plažom koriste nisu zadovoljni, a razlog je u velikim količinama pasjeg izmeta koji tu plažu „krasi“ i kako nam građani opisuju, užasnim smradom tog istog pasjeg izmeta, nakon neke manje kiše ili jačeg juga.

- Iako se kaštelanske plaže čiste, plaža na Bilama je u užasnom stanju. I to uglavnom zbog pasjeg izmeta. Kasno proljeće vrijeme je kada je veliki broj roditelja s djecom na toj plaži, djeca se igraju, skupljaju kamenčiće, bacaju ih u more. Ali to je sad nemoguće jer između svakog kamenčića je pasji izmet. Znam da se to ne može skupiti poput drugog otpada, ali postoji li mogućnost da u jutarnjim i večernjim satima na ovu plažu dođu u patrolu komunalni redar i napišu nekoliko kazni neodgovornim vlasnicima pasa? Kad bi napisali nekoliko kazni brzo bi odustali od toga da psi trče i šetaju uz more, gdje zbog konfiguracije terena i šljunka ni vlasnici, sve i da hoće, ne mogu pokupiti što psi ostave? Jednostavno, kako nema drugog rješenja treba zabraniti šetanja pasa tim područjem. Uskoro će kupanje i turisti. Ova plaža je omiljena i zamislite kad turist hoće raširiti ručnik? A o zdravlju naše djece da ne govorim – napisala nam je jedna kaštelanska mama, a nije bila jedina koja nam se obratila s ovim problemom pa i prijedlogom za njegovo rješavanje.

- Komunalni redari redovno kontroliraju kretanje pasa po javnim površinama, a obavljaju i kontrolu čipiranja. Idućih dana će pojačano nadzirati područje plaže na Bilama, kako bi se slične situacije svele na najmanju moguću mjeru.
Ujedno, redari će posebnu pažnju, u nadolazećem ljetnom razdoblju, posvetiti kontroli kretanja pasa po svim kaštelanskim plažama – kazali su nam nadležni u Upravnom odjelu za komunalu Grada Kaštela.

Treba napomenuti da je u proteklim danima plaža Bile djelomično dobila i novi sloj šljunka, no nije dugo trebalo i da novi sloj dobije svoj pasji kolorit. I zato se mnogi nadaju da će nadležni u Gradu provoditi najavljene kontrole, kako bi zaštitili zdravlje građana, osigurali odgovarajuće uvjete domaćim i stranim kupačima, ali i na određeni način zaštitili svoj trud u uređenju plaže.

I spomenuli su nam tamošnji posjetitelji, postaviti poneki koš za otpatke...

 

Foto: PGK


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij