hren

SLOVENSKI KUHAR NA NATJECANJU U KAŠTELIMA
Poznati slovenski kuhar, kojeg često nazivaju „posljednjim Titovim batlerom“ Jože Oseli i ove će godine predsjedati žirijem Prvenstva svita u pripremaju jela od sipe i boba, koje se održava u Kaštelima, a uoči ovog natjecanja, u petak navečer, predstavio je gostima svoju knjigu  „Moja življenska preizkušnja“ ili prevedeno na hrvatski „Moje životno iskustvo“.

Iako se knjiga u javnosti očekuje za dva mjeseca, Oseli je ove večeri gostima dočarao dio onoga što knjiga donosi.

A donosi mnogo toga što je autor podijelio u tri knjige. Prva knjiga sadrži priču i podatke o Oselijevom odrastanju i počecima njegove profesionalne karijere te njegov daljnji rad s naglaskom na rad u Titovoj rezidenciji na Brdu kod Kranja osam godina, do Titove smrti. U drugoj knjizi sakupljen je niz recepata koje je oseli imao priliku pripremati, dok su u trećoj knjizi sažeti događaji s brojnih putovanja.

Budući čitatelji ove knjige, moći će tako doznati kako je bilo raditi za Tita i njegove goste, među kojima je bio veliki broj svjetski poznatih imena iz svijeta kulture, politike, zabave, što je Tito volio jesti, je li ikada držao dijetu, kako se odnosio prema ljudima u svojoj okolini. U knjizi su opisani i posljednji bolnički dani nekadašnjeg predsjednika države. Način na koji je Oselijeva supruga Metka, koja je s njim zajedno radila, hranila bolesnog Tita, što je u tim danima Tito jeo, ali i opća atmosfera tada među TitoVim suradnicima, također imaju svoje mjesto u Oselijevoj knjizi.

U Oselijevoj knjizi čitatelji će moći saznati i kako je autor od konobara postao kuhar te član prestižne Francuske kulinarske akademije, kako je bilo kuhati za bogate goste Armani restorana u Dubaiju, sudionicama izbora za Miss svijeta na Sejšelima, saudijskom princu Mohameda bin Salmanu u Rijadu i to u vrijeme kada je ugostio Vladimira Putina, ali i kako je bilo praviti poznate bledske krempite u Beogradu te još mnogo toga.

Knjiga donosi i recepte za mnoga zanimljiva jela, a među njima i 12 jela koje je Tito volio jesti kada je boravio u Sloveniji, ali i podatak da bi Tito za vrijeme boravka na Brijunima često jeo ribu, dok je u Beogradu jeo potpuno drugačiju hranu, poput ćevapa i pljeskavica.

Jože Oseli, večer u kojoj je predstavio svoju knjigu iskoristio je i kako bi nazočnima prezentirao tri jela za koje se recepti u njoj nalaze.

Bistra juha od gljiva s heljdinom kašom, pile punjeno teletinom i sjeckanim bademima po njemačkom receptu iz 18. stoljeća te račići s mangom, kako se pripremaju na dalekom  istoku ove su večeri zaintrigirali nepca gostiju, koji su ova jela ocijenili iznimno zanimljivima i nesvakidašnjima na domaćim stolovima.
I dok su gosti ovog petka ocijenili Oselijeva jela, ovaj vrsni slovenski kuhar u subotu će ocijeniti jela kuhara profesionalaca i kuhara amatera na Prvenstvu svijeta u pripremanju jela od sipe i bobe te mladim kuharima zasigurno podijeliti poneki vrijedan savjet.

 

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij