Danas je u Đardinu u Kaštel Novom, posebno uređenim za ovu prigodu te s postavljenim cvjetnim instalacijama, prigodno obilježen jubilarni 20. Kaštelanski praznik cvijeća na temu Kaštelanski perivoji . Predstavljena je i brošura o Prazniku cvijeća i mozaično dokumentarni film posvećen počecima i razvoju svih ovih aktivnosti u Kaštelima. Ujedno je, u suradnji s Gradskom knjižnicom Kaštela, predstavljen početak dvaju novih zajedničkih projekata Kućica za knjige i Đardin čitanja.

- Zbog epidemioloških mjera dugo smo promišljali kako obilježiti ovu lijepu obljetnicu Kaštelanskog praznika cvijeća i odluka je pala na Đardin koji je dosađen i lijepo uređen sa instalacijama naše škole, cvjećarni, naših udruga. Imamo i kućicu za knjige i sve smo to spojili u jedan zajednički projekt koji povezuje edukativni dio vezan za Praznik cvijeća i sve aktivnosti koje provodimo prije samog Praznika cvijeća, a dakako tu je i čitanje kao osnova svega. Želja nam je da ova lijepa slika s ovog izvrsnog lokaliteta ode u svijet i da nastavimo još puno godina u jednim drugačijim uvjetima raditi na Kaštelanskom prazniku cvijeća – kazala je Nada Maršić direktorica Turističke zajednice Kaštela.

Kaštelanski praznik cvijeća provodi se kao dio dugogodišnjeg projekta Lipa su lipa moja Kaštela u sklopu kojeg su provedene ovogodišnje aktivnosti sakupljanja i odvoza krupnog otpada te početak sadnje 50 sadnica ginka, a u tijeku je 33. Natjecanje odgojno – obrazovnih ustanova grada Kaštela.kao i uređenje okoliša škola te provođenje edukacije učenika o očuvanju prirode i 29. Natjecanje za najljepši kaštelanski perivoj u kategorijama najljepši perivoj, okućnica, balkon, stara balatura, okoliš ustanova ili poslovnog objekta.

- Osim lijepo uređenog parka Đardin i zanimljivih cvjetnih instalacija, u suradnji s Gradskom knjižnicom Kaštela predstavljen je početak dvaju novih zajedničkih projekata Kućica za knjige i Đardin čitanja. Ovi projekti bit će organizirani povodom Godine čitanja i Godine Marka Marulića te se sa svojim edukativnim karakterom izvrsno uklapaju u aktivnosti koje provodimo kroz akcije Lipa su lipa moja Kaštela i Kaštelanskog praznika cvijeća koje su također edukativnog karaktera – kazala je Maršić.

Podršku organizatorima uputila je u ime Grada, dogradonačelnica Jadranka Matok-Bosančić.

- Zahvaljujem svima koji su sudjelovali i trudili se da unatoč neprilikama, ovaj naš Đardin naprave lijep za oko i dušu. Već 20 godina se organizira ova manifestacija i mogu reći da su svake godine Kaštela sve ljepša i ljepša. Unatoč brojnim devastacijama koja su bila kroz desetljeća, trudimo se da to svake godine bude sve ljepše i da Kaštela budu poželjnija kako našim sugrađanima, tako i svim posjetiteljima – kazala je Matok-Bosančić.

Obilježavanje 20. Kaštelanskog praznika cvijeća organizirano je u posebnim uvjetima, sukladno epidemiološkim mjerama, a na ovogodišnjoj svečanosti prigodnim programom nastupili su učenici OŠ Bijaći, Tomo Ivković, Natali Galinec, Stipe Bartulović i Mila Škopljanac.

Organizatori ovog događanja su Turistička zajednica Grada Kaštela, udruge "Lijepa naša Kaštela" i Bijaći, odgojno-obrazovne ustanove Kaštela škola Ostrog i njen Botanički vrt, srednja škola Braća Radić, udruga Biblijski vrt te Gradska knjižnica Kaštela, a pod pokroviteljstvom Grada Kaštela i Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij