hren

Izostanak povezanosti svih sedam kaštelanskim mjesta šetnicom uz more, česta je tema rasprava, razgovora pa i djelovanja pojedinaca i grupa, no ako je suditi prema najavama Josipa Berketa na svečanom otvaranju ovogodišnjeg Kreativnog proljeća, sljedeće godine Kaštela bi trebala dobiti i dio šetnice koji nedostaje, onaj na području nekadašnje tvornice Jugovinil.

Za kontinuiranu šetnicu zainteresirani su svi Kaštelani, a posebno stanovnici Sućurca, odakle je i grupa građana koja je nedavno priredila performans spajanja Sućurca s ostalim Kaštelima.

Zbog različitih problema koji postoje na relaciji sanacija područja, pomorsko dobro i privatno vlasništvo, šetnica o kojoj se godinama govori još uvijek nije doživjela svoju realizaciju, no da su prvi važni koraci napravljeni moglo se zaključiti iz onoga što je u četvrtak izjavio Josip Berket, vlasnik Marine Kaštela, ali i vlasnik dijela zemljišta na području nekadašnjeg Jugovinila

- Prije tri mjeseca dovršena je prometnica od vatrogasnog doma do tzv. stare šljake, odnosno linije sa Sućurcem, koju je izgradila Marina Kaštela te ju je predala u vlasništvo Grada. Tako u ovom trenutku imamo šetnicu do Sućurca. Ono što nam sad nedostaje je šetnica od te točke do Sokolane.
Kako je prije godinu dana donesen UPU za ovo područje, koji točno definira status tog prostora, ono što je u ovom trenutku u visokoj fazi izrade je lokacijska dozvola koja se odnosi isključivo na prostor pomorskog dobra. Prema odluci iz Vlade, Marina Kaštela dobila je da napravimo lokacijsku dozvolu za projekt sanacije i kada bude gotova da je predamo Vladi.

Glavni dio te lokacijske dozvole su 42 tisuće kvadrata zelene površine na prostoru gdje će se sanirati šljaka, preko koje prolazi šetnica od Sokolane, uz more, oko servisa Marine do prije spomenute točke.  Znači, kad se dobiju dozvole za projekt sanacije, prvo što će se raditi je to, zelene površine i šetnica, jer se radi o pomorskom dobru, odnosno  definiranom vlasništvu Republike Hrvatske, bez problema s vlasništvima, suvlasništvima i slično.

Ako sve bude administrativno teklo prema planu, do kraja ove godine „papirnati dio“ trebao bi biti gotov. Potom će slijediti sanacija, koja odmah donosi šetnicu, a tko će sanaciju raditi odredit će resorno Ministarstvo. Nadam se da ćemo sljedeće godine imati dijelove šetnice završene, a možda i cijelu.
Naravno, u izradi je i studija utjecaja na okoliš koja će doći na javnu raspravu i nadam se da ćemo uspješno završiti priču o toj „crnoj točki“ te da ćemo  uz more napokon dobiti poveznicu svih sedam Kaštela – kazao je ove večeri Josip Berket.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij