hren

Sveti Florijan nebeski je zaštitnik vatrogasaca pa blagdan ovog sveca, koji se obilježava 4. svibnja, vatrogasci slave kao svoj dan. Poput ostalih kolega vatrogasaca, Dan vatrogastva, koji je ujedno i dio Mjeseca zaštite od požara, obilježavaju i članovi sva tri kaštelanska dobrovoljna vatrogasna društva.

Zbog trenutnog stanja s pandemijom koronavirusa, a u skladu s epidemiološkim mjerama, posebnih proslava s većim okupljanjima neće biti niti u Kaštelima, niti u Hrvatskoj.

Većina vatrogasaca današnji dan započeli su paljenjem svijeća za sve poginule i umrle vatrogasce i hrvatske branitelje a s pojedinih vatrogasnih domova u Hrvatskoj jutros su se kratko čule i sirene. Centralno obilježavanje dana vatrogastva održava se danas tijekom cijelog dana u Zagrebu, a u sklopu obilježavanja jučer su hrvatski vatrogasci postali bogatiji za 15 interventnih i 75 kombi vozila.

Kaštelanski vatrogasci ovaj su blagdan odlučili provesti aktivno u svojim vatrogasnim domovima te su iskoristili lijepo vrijeme kako bi radili na uređivanjima okoliša, ali i neobaveznom druženju, uz nadu da im dan neće biti obilježen intervencijama.

Članovi DVD-a Gomilica već prema ustaljenoj tradiciji, svoj dan obilježili su nekoliko dana ranije, sudjelujući u misnom slavlju na Miloj gori povodom blagdana Sv. Josipa. Vatrogasci DVD-a Kaštela, njih nekolicina u smjeni, družili su se uz zajedničku marendu, a slično je bilo i među vatrogascima DVD-a Mladost. Ujedno, sućurački vatrogasci položili su cvijeće na kip Sv. Florijana pred svojim domom, a u 18,30 sati nazočit će svetoj misi koja će se održati u župnoj crkvi u Kaštel Sućurcu.

Dragi vatrogasci, čestitke povodom Dana vatrogastva, uz zahvale za vašu hrabrost i požrtvovnost te želje da vas na svakoj vašoj intervenciji čuva Sv. Florijan, upućuje vam redakcija Portala grada Kaštela.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij