hren

U ODGOJNO-OBRAZOVNIM USTANOVAMA
Okoliši kaštelanskih odgojno-obrazovnih ustanova uskoro će biti bogatiji za pedesetak sadnica ginka, koje su poklonjene Gradu Kaštela i Turističkoj zajednici, a prvo stablo iz projekta sadnje, zasađeno je u dvorištu dječjeg vrtića Maslina u Kaštel Štafiliću.

- Naš sugrađanin Ante Ivče, koji ima obiteljske veze s Japanom, odakle mu je stiglo sjeme ginka te je sadnice uzgojio u svom vrtu, odlučio je Kaštelima donirati te sadnice. Svi koji nešto znaju o ginku znaju da je to jedinstvena biljka i sa zahvalnošću smo prihvatili tu donaciju te je donesena odluka da je najbolje posaditi ih u dvorišta i vrtove odgojno-obrazovnih ustanova, odnosno škola, vrtića i sličnih institucija – kazala nam je direktorica Turističke zajednice Nada Maršić.

Drvo ginka ispred vrtića Maslina posadili su djelatnici Vlastitog pogona, a kako nam je kazao upravitelj Vlastitog pogona Ivan Čagalj, u sljedećim danima to će učiniti i odgovorni djelatnici odgojno-obrazovnih  ustanova diljem Kaštela, što će za djecu i mlade biti i određeni edukativni proces.. Poneko stablo ginka naći će se i na pojedinim javnim površinama.

Inače, tri stabla ginka u Kaštelima već rastu od početka 80-tih godina u Botaničkom vrtu škole Ostrog, a njihov rast godinama prati ekologinja Ivna Bućan.

- Ginko je jedno od najljepših parkovnih stabala. Raste nešto sporije, al dosegne visine između 30 i 40 metara, a krasi ga, kad dosegne svoj vrhunac i široka krošnja. Domovina mu je na području Kine i Japana, a prirodno „nalazište“ odakle je potekao je nepoznato. Dio je kineske kulture i često raste oko budističkih hramova, gdje se mogu naći primjerci stari više od tisuću godina. Botanički je biljka dvodobna, spada u skupinu listopadnih drveća, koje pri promjeni boja u jesen pruža nesvakidašnji prizor.  Plod mu je malen, poput malih žutih šljiva i znaju ispuštati malo neugodan miris. No, sjemenke ploda se u Japanu koriste za jelo, uglavnom pržene i smatraju ih velikom poslasticom. List ginka, to svi znamo ima iznimna ljekovita svojstva, a posebno se koristi za cirkulaciju. Ginko, do sada se pokazalo, odlično podnosi našu klimu, a to je stablo koje podnosi puno toga pa često za njega kažu da ga ne može nikakva promjena i nepogoda uništiti. Da je tako pokazuje i činjenica da su stabla ginka u Japanu preživjela i eksplozije atomskih bombi.
Želja nam je da simbolika ginka bude i u Kaštelima, ginko je vječan i želimo da Kaštela, njihovo zelenilo i ljepote budu vječni poput ginka – ustvrdila je Ivna Bućan.

Treba napomenuti da je sadnja ginka u dvorištu dječjeg vrtića Maslina, čemu je domaćin bila ravnateljica DV Kaštela Ivanka Vučica, uvod u ovogodišnju akciju Lipa su lipa moja Kaštela i Kaštelanski praznik cvijeća.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij