hren

Prema najnovijim statističkim podacima, Grad Kaštela nalazi se u samom vrhu gradova u Hrvatskoj po subvencijama za poduzetnike. Nalaze se na četvrtom mjestu kad se gleda rast udjela iz proračuna namijenjenog za subvencije poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima, a na petom je mjestu prema povećanju izdvojenih sredstava u odnosu na prethodna razdoblja.

Subvencije po stanovniku bile su u 47 gradova i to veće od 100 kuna, u dva grada su bile veće od 500 kuna, u četiri između 400 i 500 kuna, isto toliko i između 300 i 400, a njih 13 više od 200 kuna. Povećanje izdvojenih sredstava za subvencije je iznad 800 posto, a više od 600 posto zabilježen je porast udjela iz proračuna Grada Kaštela kada se promatra prethodno trogodišnje razdoblje.

Poticaji za poduzetnike ili poljoprivrednike jedna je sve prisutnijih mjera kojima se želi potaknuti gospodarstvo u gradovima. Iznosi koji se izdvajaju za tu svrhu kontinuirano se povećavaju, ali i interes za njima. Zbog situacije s covid-om svi gradovi su donijeli lani i mjere pomoći, a nastavljaju se i ove godine, prenosi portal Gradonačelnik.hr.

Promatra li se povećanje izdvojenih sredstava za subvencije najveći je bio u Kutjevu u tri godine, s obzirom da su subvencije tek uvedene 2018. godine, pa je povećanje od preko milijun posto, preko dvije tisuće posto povećane su subvencije u Donjem Miholjcu i Đakovu, Iloku preko 900 posto, Kaštelima iznad 800 posto, više od 700 posto u Grubišnom Polju, u Garešnici više od 600 posto, Sinju više od 500 posto te Daruvaru i Slatini više od 400 posto. Gleda li se pak rast udjela iz proračuna namijenjenog za subvencije predvodi opet Kutjevo s povećanjem od 600 tisuća posto, više od tisuću posto povećani su udjeli namijenjeni subvencijama u Đakovu i Donjem Miholjcu, više od 600 posto u Kaštelima, Iloku više od 500 posto, Grubišnom Polju više od 400 posto te Opatiji, Oroslavju, Daruvaru i Garešnici više od 200 posto.

Iz statističkih podataka je vidljivo da je Grad Kaštela za pomoć obrtnicima i poduzetnicima iz gradskog proračuna dosad isplatio više od 2 milijuna kuna i to onim poduzetnicima koji su se prijavili na javni poziv i ostvarili uvjete za bespovratne potpore. Ujedno je, u nekoliko navrata odgođeno plaćanje komunalne naknade te su oslobođeni plaćanja zakupnine za korištenje gradskih prostora, odvoz smeća se nije naplaćivao za vrijeme dok su ugostiteljski objekti bili zatvoreni dok je paušalna naplata odvoza smeća za to vrijeme smanjena za 30 posto.

 

 

KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij