hren

VLASNIK MARINE NA PROZIVKE O KORIŠTENJU BAZENA
Nakon što su pojedini roditelji na društvenim mrežama otvorili temu korištenja bazena Marine Kaštela u Kaštel Gomilici, uputivši kritike Marini i njenom vlasniku Josipu Berketu za nemogućnost treniranja djece u navedenom bazenu, iz Marine Kaštela njihove su navode opovrgli, naglasivši kako su uvijek na raspolaganju klubovima, građanima te posebno djeci i potrebitima. Vlasnik tvrtke Marina Kaštela Josip Berket ovom je prigodom uputio pismo roditeljima i ostalim korisnicima, u kojem je iznio točne informacije na ovu temu, a pismo možete u cjelosti pročitati u nastavku.

- Poštovana gospođo Ana van P i ostali korisnici, zahvaljujem Vam što ste otvorili ovu temu i potaknuli me da napokon pojasnim situaciju i da javno kažem što se dogodilo s korištenjem bazena Marine Kaštela od strane plivačkog kluba Kaštela i djece korisnika.

Želio bih napomenuti da razlog zbog kojeg nisam reagirao prije  s ovakvim pojašnjenjem je želja za nastavkom  treniranja, zaštita interesa djece i njihovih roditelja.
Žao mi je da ste Vi i još neki roditelji krivo informirani o odnosu plivačkog kluba i bazena Marine Kaštela.

U nastavku Vam navodim činjenice, koje možete provjeriti na recepciji i u plivačkom klubu.

Odlukom nacionalnog Stožera, sukladno protupandemijskim mjerama bazen je bio zatvoren u prvom lockdown-u na proljeće prošle godine ispražnjena voda i svi strojevi grijanja stavljeni u stanje mirovanja te napravljen, u takvim situacijama, obavezan servis svih postrojenja. Krajem svibnja prošle godine nacionalni Stožer donio je ublažavanje mjera  i počeli smo razmišljati o ponovnom otvaranju bazena. Pratili smo nekoliko tjedana razvoj situacije sa Covidom, a kako je dolazilo ljeto, čak smo planirali da ga možda i ne otvorimo do jeseni zbog smanjenog interesa javnosti.
Nakon razgovora s nekolicinom roditelja čija djeca treniraju u Klubu odlučili smo otvoriti bazen i započeli s obavljanjem tehničkih priprema, punjenja i zagrijavanja vode te sigurnosnih provjera, a bazen je otvoren 15. srpnja.
Uglavnom su ga koristila samo djeca plivačkog kluba Kaštela kao i neke druge gradske udruge.

Prolaskom ljeta počeli su se javljati i građani za korištenje bazena. Ti uvjeti su trajali do 28.studenog, kada je stigla  odluka  nacionalnog Stožera o zabrani svih grupnih treninga mlađih kategorija osim profesionalnih treninga u 1. natjecateljskoj skupini, a plivački klub Kaštela takvih treninga/djece nema.

Bazen je nastavio s radom pod striktnim poštivanjem epidemioloških mjera, štiteći zdravlje svih korisnika bazena. Dakle, bazen su nastavili u velike koristiti građani i udruge. 
Udruga tjelesnih invalida, Centar za rehabilitaciju Mir, udruga Sv Jeronim  i drugi pa tako i djeca plivačkog kluba Kaštela samoinicijativno sa roditeljima, kao  i sva ostala djeca koja su to htjela, čak i tijekom Božića i Nove godine.

Ova zabrana bila je na snazi do 29.siječnja ove godine i djeca su u velikoj mjeri tijekom zime koristili bazen privatno i samoinicijativno, kao i druge udruge, kako djeca plivačkog kluba Kaštela tako i sva ostala djeca koja su to htjela. Ova zabrana bila je na snazi do 29.siječnja..

Od 29.siječnja ove godine, prema odluci nacionalnog Stožera, ponovno se dozvoljava trening u zatvorenim prostorima i zabrana se više ne odnosi na vodene sportove, ali uz pridržavanje protuepidemijskih postupaka,  a to je površina kvadrata/broj korisnika po kvadratu, tako je da je na našem bazenu moglo biti 20 djece po grupi, odnosno istovremeno u prostoru. Ova mjera je još i danas na snazi.

Prije ponovnog održavanja treninga na bazenu, plivačkom klubu Kaštela ponuđeno je ukupno 30 termina/sati tjedno, za grupu do 20 djece u grupi, od čega je iz nama poznatih razloga plivački klub Kaštela odabrao samo 19 termina/sati tjedno.

Vjerojatno ste zbog toga morali voditi djecu na Poljud. Ne zbog zatvorenog bazena, nego  jer se klubu jedino isplati raditi s velikim brojem djece u grupi.

Logika kojom ste uputili kritike da je Marina Kaštela gledala na isplativost i profitabilnost Vam je pogrešna! Kad je bazen već u funkciji s punim troškom funkcioniranja, zašto bi nam se isplatio manji broj djece i korisnika ?? 

Prozivke o osobnom interesu i novcu su neumjesne i netočne. Namjera direktorice Marine Kaštela i mene kao vlasnika je jasna: zimski bazen je objekt od javnog interesa za sve građane Kaštela i podizanja standarda, a u služnosti i gostiju marine u sezoni, čime Marina Kaštela podiže razinu svoje usluge.

Znate li možda za neku drugu marinu ili grad u Hrvatskoj  pa i u inozemstvu, koji imaju zimski 25-metarski natjecateljski bazen, a da je i na usluzi građanima i sportskim klubovima? Grad Kaštela i stanovnici grada dobili su javni zimski bazen bez trošenja novca iz Proračuna, na što sam ja kao bivši gradonačelnik posebno ponosan. Projekt izgradnje bazena i jedriličarskog centra  je  i dio Programa potpore Vlade Republike o poticanju ulaganja i očuvanju radnih mjesta. U drugim okolnostima ovo sve ne bih posebno niti isticao, ali ste me „povukli za jezik“.

Samo u  izgradnju bazena uložio  sam 30 milijuna kuna mog osobnog novca i novca moje obitelji. Većim dijelom  investicija je financirana  hipotekarnim kreditom OTP banke na moju privatnu imovinu. To Vam je barem  lako provjerit. Godišnji troškovi održavanja bazena iznose 150 tisuća kuna. Mislite li da se povrat investicija može ostvariti naplatom ulaznica i osigurati zaradu? 

Žao mi je što je došlo do nesuglasica i Vaše vožnje djeteta na bazen na Poljudu, ali sam uvjeren da su Vam sada jasniji uzroci nesuglasja.

S poštovanjem, Josip Berket


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij