hren

Početak velikih radova na kanalizacijskom sustavu u Kaštelima, među građanima koji u 21, stoljeću nemaju uređen sustav odvodnje otpadnih voda, dočekan je „raširenih ruku“, no kako vrijeme prolazi, kod građana sreću zbog rješavanja jednog od glavnih komunalnih problema sve češće zamjenjuje nezadovoljstvo. I to, prema njihovim pritužbama, nezadovoljstvo načinom kako se radovi izvode te činjenicom da moraju mijenjati svoju svakodnevicu i prilagođavati se izvanrednim uvjetima, za koje najčešće ne vide razloge.

Jedno od pisama ovih nam je dana stiglo od stanovnika  Puta Rakovića u Kaštel Kambelovcu, koje donosimo u cjelosti.

- Ako vam se u zagonetci ponude pojmovi nemobilnost i učestali nenajavljeni nestanak vodoopskrbe,   rješenje zagonetke je ulica Put Rakovića u Kaštel Kambelovcu.
Usprkos radosno dočekanim radovima za spajanje kanalizacijske mreže osjećamo potrebu upitati se koliko će cijeli projekt „koštati“ sve nas građane? Ne samo novca nego živaca i strpljenja?!
Osim nemogućnosti prolaska ulicom više od pola godine, zaobilaznica kroz ulicu Karlovo je teško prohodna, neasfaltirana i skoro svatko od nas bilježi česte posjete automehaničaru i limaru, dok uvjeti za prolazak s kolicima za djecu su vrlo otežani pa i nemogući..
O količini svakodnevnog prodora čestica prašine u kuće, zbog otvorenog gradilišta je nepotrebno pisati jer djeca hiperalergična na ovakva svojstva su uvijek tuđa djeca...
Prašina je čak manje bitna problematika pored vodilice strujnog napona koja biva prekinuta među stupovima pa pod visokim naponom sijeva cijelu noć dok dežurstvo ne stupi u radne aktivnosti u 7 sati..
Najnovija atrakcija je prekinuta vodoopskrba u nedjelju u 20.25 sati i fontana nasred ulice.
Bliži se početak ljetne sezone, a vec 60 dana slušamo najave kako Strabag navlači asfalt kroz idućih dvadesetak dana, dok kooperanti bilježe kraj svojih radova već punih mjesec dana.
Tko je preskočio satove matematike iliti tko koga pravi ludim?
Uobičajeno se svi radujemo izbornim godinama jer uvijek stiže komad novog asfalta...no dajte malo empatije i osnovu dostojanstva prema starijim sugrađanima ove ulice, kao i najmlađim generacijama kojima je igra limitirana u granicama okućnice zbog opasnih čvorova, npr. duboke provalije ispred kuća.
Kada netko strada, uvijek se javljaju uobičajena pitanja nadzora i odgvornosti.
Budimo korektno korak ispred ili barem mrvicu pametniji učeći od pogrešaka ranije te reagirajmo na vrijeme ili barem „držimo rije“' kako smo najavili rok završetka najavljenih radova – napisano je u pismu kritike.

Jesu li sve njihove primjedbe u potpunosti opravdane ili dio njih nije utemeljen, ako se zna da su iskopi i prašina normalna situacija pri radovima, ovog puta nećemo analizirati niti istraživati.

Činjenica je da  se stanovnici u mnogim ulicama žale na situacije u kojima se danima na pojedinim gradilištima ništa ne radi, o probijanju rokova, o malom broju djelatnika, neuvažavanju potreba građana, neosiguranim prolazima za žurne službe i slično.

Nadležni su upoznati s nezadovoljstvom građana, ali očito je da problemi neće biti lako uklonjeni. Iako nitko nema čarobni štapić kojim može kanalizacijske cijevi postaviti preko noći, vjerujemo da suradnja investitora, izvođača i građana može makar djelomično uroditi plodom. Pa krenite...

 

Foto: privatni album


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij