hren

Ovaj travanj već nam je priredio velika meteorološka iznenađenja, a još dugo će se pamtiti prošlotjedni snijeg koji je ponegdje zabijelio i obalu. Na vrijeme već djeluje nova ciklona, donoseći još jednu travanjsku promjenu vremena.

Iako donosi i oborine i novi pad temperature zraka, ne treba brinuti da će se dogoditi bilo što slično prošlotjednoj cikloni i rekordnom hladnom prodoru.

Novu promjenu vremena donosi nam ciklona koja se centrom premješta sa sjevera Italije prema Jadranu. Glavninu pogoršanja imat ćemo u utorak, a već od srijede očekuje nas stabilizacija vremena. Ipak, prolaskom ciklone ponovno će biti nešto hladnije nego je to uobičajeno u ovom dijelu godine.

Utorak donosi pretežno oblačno vrijeme. Povremeno će padati kiša, na moru su mogući i pljuskovi s grmljavinom. U sjevernoj i srednjoj Dalmaciji više kiše bit će ujutro, na dubrovačkom području poslijepodne. Lokalno će pasti preko 30 litara kiše po kvadratnom metru. Navečer slabljenje oborina, ali će snježna granica u Zagori pasti na oko 700 metara nadmorske visine, uglavnom prije prestanka oborina. Zabijelit će se planine poput Dinare i Kamešnice. Ujutro će puhati umjereno do jako jugo s vrlo jakim udarima, popodne će vjetar okretati na umjerenu do jaku buru. Podno Velebita navečer olujna bura s orkanskim udarima. Najviše dnevne temperature zraka od 9 na kninskom području do 17°C u dolini Neretve. Navečer posvuda pad temperature, osobito u Zagori.

DHMZ: Za utorak je za cijelu Hrvatsku, izuzev istoka zemlje, oglašen meteoalarm. Za većinu zemlje proglašen je žuti meteoalarm zbog vjetra, kiše, grmljavine, a u središnjoj Hrvatskoj i na sjeveru zemlje i zbog snijega i leda. Podno Velebita oglašen je crveni alarm zbog bure čiji će udari dosezati 150 km/h. Za jug Dalmacije predviđa se do 60 litara kiše po kvadratnom metru.


Očekivani udari vjetra u noći s utorka na srijedu 

Srijeda donosi postupnu stabilizaciju vremena. Bit će djelomično sunčano i suho, još je samo u početku na krajnjem jugu moguće malo kiše. Puhat će umjerena do jaka bura i tramontana, podno Velebita i olujna. Jutarnje temperature zraka u Zagori većinom od 0 do 5°C, uz obalu i na otocima od 5 do 8°C. Najviše dnevne temperature od 8°C ponegdje u Zagori do 15°C ponegdje uz obalu i na otocima.

Četvrtak će biti pretežno sunčan. Ujutro će puhati umjerena bura, danju će oslabiti i prestati te okrenuti na slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova. Jutro i večer još hladniji, u Zagori je ponegdje moguć slab mraz. Najviše dnevne temperature većinom od 11 do 16°C.

U petak djelomično sunčano i suho. Ujutro i navečer slaba bura, danju tiho ili slab vjetar s mora. Ujutro je u kotlinama Zagore moguć slab mraz, drugdje većinom od 2 do 8°C. Najviše dnevne temperature većinom od 12 do 16°C.

Dani vikenda ponovno donosi nešto više oblaka. Uglavnom će biti suho, ali je u oba dana mjestimice moguće vrlo malo kiše. Bit će i malo toplije s najvišim dnevnim temperaturama od 14 do 19°C.

Izvor : Dalmacijadanas.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij