hren

Danas katolički vjernici obilježavaju svoj najveći blagdan Uskrs, kojim se slavi isusovo uskrsnuće od mrtvih.  No, Uskrs se je do 2. stoljeća među vjernicima slavio svake nedjelje, a od 2. stoljeća jednom godišnje i to u prvu nedjelju nakon prvoga proljetnoga punog mjeseca, koji može biti unutar razdoblja od 22. ožujka do 25. travnja.

Priprema za Uskrs uvijek je 40-dnevno razdoblje, koje počinje na Pepelnicu, kao vrijeme sjećanja na krsna obećanja i pokoru. Uskrsna je nedjelja jednako tako početak uskrsnoga ciklusa Pentekoste, koji se zaključuje svetkovinom Duhova.

Obilježavanju Uskrsa prethodili su dani Velikoga tjedna pa se vjernici na Veliki četvrtak prisjećaju Isusove posljednje večere. Veliki petak spomendan je Isusove muke i smrti, a Velika subota dan Kristova otpočinka u grobu pa je uvečer tog dana započinje Vazmeno bdijenje.

Post i nemrs tijekom korizmenog razdoblja završavaju svečanim blagoslovom jela u crkvi i njegovim blagovanjem u obiteljskom krugu na sam Uskrs.

Cijeli je niz pučkih uskrsnih običaja, od kojih se dio njeguje i danas. Od obreda i misnih slavlja do pjesama u slavu Uskrsa.

Priprema tradicijskih jela poput sirnica ili pinca, ukrašene pogače, šunke, rožata, piletine i ostalog, njihov blagoslov u uskrsnim košarama, bojanje uskrsnih jaja te dječja igra s jajima, danas je sačuvani dio tradicije u svim krajevima Hrvatske.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij