hren

Danas je Velika subota, treći dan Vazmenog trodnevlja, blagdan koji je obilježen tišinom i molitvom. Na Veliku subotu organizira se Vazmeno bdijenje, koje se slavi tijekom noći i završava prije svanuća na sam blagdan Uskrsa.

Tijekom Velike subote Crkva ne slavi nikakva bogoslužja, nego je duboko uronjena u otajstvo smrti Gospodinove i njegova boravka u grobu. Tek početkom noći slavimo Vazmeno bdjenje, kao središnje i najvažnije bogoslužje čitave liturgijske godine.

Za Vazmeno bdijenje vjernici se okupljaju oko svijeće, čiji plamen rasvjetljava mračne sile i unosi svjetlo, koje je simbol uskrslog Krista, mučenog, pokopanog i uskrsnulog.

Uz vazmenu svijeću u Crkvi odjekuje veliki vazmeni navještaj: Krist je uskrsnuo, smrt nad njim nema više moći. Svojom smrću on je zauvijek pobijedio zlo i svim je ljudima podario Božji život.

Prema tradiciji, tijekom Vazmenoga bdjenja katekumeni primaju krštenje, čime se ističe dioništvo svih kršćana u otajstvu smrti i uskrsnuća Kristova, čija se snaga očituje u svakodnevnom životu vjernika.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij