hren

Kako bi građane upoznali s projektima koji su se realizirali ili se realiziraju na području grada Kaštela, a sufinanciraju se i fondova EU, Grad Kaštela organizirao je dvodnevnu manifestaciju pod nazivom  „Dani EU fondova Grada Kaštela“. U sklopu manifestacije danas su predstavnici Grada u đardinu u Kaštel Starom građanima dijelili prigodne brošure, ali i poneki slatki i šareni poklon.

- Tijekom zadnje tri godine iz EU fondova Grad Kaštela je privukao oko 140 milijuna kuna. Projekti na koja se ta sredstva odnose vezani su uz infrastrukturu, socijalu, kulturu, a među najvećim projektima, čiji je Grad Kaštela nositelj, je projekt poboljšanja interneta na područja našeg i okolnih gradova koji je u fazi realizacije i bit će gotov sljedeće godine – kazao je gradonačelnik Denis Ivanović.

- Grad Kaštela trenutno provodi 13 projekata važnih za razvoj grada i različitih segmenata, a od tih projekata 11 ih se sufinancira sredstvima iz EU fondova i Grada, dok su ostali sufinancirani iz nacionalnih fondova. Ono što se trenutno provodi su, između ostalog, projekti na obnovi i zaštiti kulturne baštine i održivom razvoju. Tu je i koncept pametnog grada, što donosi osuvremenjivanje svih djelatnosti. Tu su i projekti sprječavanja utjecaja plavljenja mora, što je u Kaštelima veliki problem jer imamo dugu obalu sa sedam zaštićenih urbanih jezgri, koje su aktivne, u kojima ljudi žive i bave se gospodarstvom, a to je jedan potencijal koji moramo zaštiti da bi ga kasnije mogli kvalitetno koristiti – navela je voditeljica Odsjeka za provedbu i pripremanje projekata Marijana Mišerda Bajić.

Kako je gradonačelnik Ivanović danas najavio uskoro će se aktivirati Razvojna agencija Kaštela.

- Kad smo osnivali prije nekoliko godina našu Razvojnu agenciju obećali smo da neće biti trošenja proračunskih sredstava za njeno djelovanje, već da se ona mora financirati upravo kroz projekte sufinancirane iz EU fondova. Tako je agencija do sada bila u mirovanju, a na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća bit će imenovan njen ravnatelj, a nakon toga ćemo moći zaposliti nekoliko djelatnika koji će raditi na samim projektima, a čije će se plaće financirati iz tih projekata – najavio je Ivanović.

Svi građani, koji više žele saznati o projektima koji se provode na području Kaštela uz pomoć EU fondova, sve dodatne informacije mogu dobiti i u subotu, drugog dana održavanja manifestacije, kada će predstavnici Grada dijeliti brošure i odgovarati na pitanja na istočnom dijelu štafilićke rive u vremenu od 10 do 13 sati.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij