Predstavnici društva Bijaći, Grada Kaštela, udruge Mastrinka, srednje škole Braća Radić, kaštelanske Turističke zajednice, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu te javne ustanove More i krš, uz podršku udruge Lijepa naša Kaštela, a uz pomoć kaštelanskih vatrogasaca i djelatnika Vlastitog pogona, danas su u Kaštel Štafiliću obavili tradicionalnu rezidbu 1500 godina stare masline, zaštićenog spomenika prirode.

- Rezidbu smo sveli na minimum, tek da se krošnja malo prozrači, jer znamo da maslina voli zrak i sunce. Donje dijelove rezidbom tako prozračujemo, a gornje dijelove, koji su stradali od niskih temperatura prije tri godine, pokušavamo regenerirati, koliko maslina ima „force“ u granama. Ona se sama bori da se stanje u gornjim dijelovima popravi, a mi smo tu da joj pomognemo. Zanimljivo je da su mnogi danas rekli, unatoč tim problemima, da maslina nikad nije ljepše izgledala – kazala nam je dr.sc. Tatjana Klepo iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, jedna od onih koja redovno prati sva stanja i događaje oko ove starice.

U rezidbu masline aktivno se uključio i kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović, koji nam je kroz osmijeh kazao kako praksu rezidbe stječe u obiteljskom masliniku zadnjih nekoliko godina.

- Svake godine grančice stare masline nakon rezidbe krenu put gradova prijatelja diljem Europe, no ove godine zbog epidemiološke situacije, grančice ćemo poslat samo u grad-prijatelj Zaprešić. Dio grančica uzimaju i građani koji su došli, kako bi ih u nedjelju odnijeli na blagoslov povodom Cvjetnice. Od onog što ostane naši umjetnici napravit će suvenire i različite rukotvorine – informirao nas je gradonačelnik.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij