hren

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja izmijenio je ovogodišnji kalendar državne mature. Slično kao i prošle godine kada se matura odvijala pod posebnim epidemiološkim mjerama, razdvojeno je polaganje ispita različitih razina kod predmeta s najvećim brojem pristupnika. Zbog toga će se ispiti pisati pet dana dulje, javlja Srednja.hr.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja dobio suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za izmjenu trenutačnog kalendara provedbe državne mature u ljetnom roku školske godine 2020./2021. Kako kažu iz NCVVO-a, s obzirom na prošlogodišnja iskustva, koja su se pokazala kao funkcionalno i optimalno rješenje, novim kalendarom razdvojeni su ispiti s najvećim brojem pristupnika (Hrvatski jezik, Matematika i Engleski jezik). Novi kalendar ljetnog roka možete vidjeti OVDJE.

Ispiti se pišu pet dana dulje

– Razdvajanjem razina na ispitima s najvećim brojem pristupnika, provedba državne mature produljila se za pet dana, odnosno umjesto četiri tjedna provedbe državna matura u ljetnom roku provodit će se pet tjedana. Prema novom kalendaru, svi ispiti ljetnog roka provodit će se u razdoblju od 1. do 30. lipnja 2021. čime se završetak ljetnoga roka državne mature i objava konačnih rezultata pomiče za samo jedan dan, priopćeno je iz NCVVO-a.

Od ispita s tradicionalno većim brojem prijava prvi je na rasporedu Engleski jezik. Prema novom kalendaru, A razina tog predmeta piše se 4. lipnja, a B razina 7. lipnja. Hrvatski se piše u četvrtom tjednu mature, i pritom se svaka razina i svaki dio ispita piše na različite datume. Tako se 21. lipnja piše test iz jezika i književnosti na A razini Hrvatskog, a 23. lipnja test na B razini. Maturanti će esej na A razini pisati 24. lipnja, a esej na B razini piše se 25. lipnja. Matematika na višoj razini će se pisati 28. lipnja, a na osnovnoj dan nakon, piše Srednja.hr.

Pomaknuti su i datumi polaganja izbornih predmeta. Kada je riječ o onima s većim brojem prijava, prva je na rasporedu Biologija koja se polaže 8. lipnja, zatim Politika i gospodarstvo 10. lipnja, dok se Fizika piše 16. lipnja. Prijevremeni rezultati mature bit će objavljen, dan kasnije nego je to prvotno planirano – 14. srpnja, a konačni 21. srpnja.

Katavić: Ovom izmjenom štitimo pristupnike i nastavnike

– Odluke vezane uz provedbu državne mature uvijek su osjetljive i nikada se ne donose preko noći. Prateći svakodnevno epidemiološku situaciju, tražila sam da se napravi analiza rizika na temelju broja ovogodišnjih pristupnika. Ovom izmjenom kalendara provedbe državne mature u ljetnom roku maksimalno će se zaštiti kako pristupnici, tako i svi nastavnici koji su neizostavni dio provedbe državne mature, istaknula je ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Ivana Katavić.

Naglasila je i da ova izmjena neće utjecati na upise na visoka učilišta.

– Zadovoljna sam što su u Ministarstvu znanosti i obrazovanja razumjeli potrebu za ovom izmjenom i prihvatili prijedlog Centra, a sve s jedinim zajedničkim ciljem – odabrati ono što je najbolje za naše maturante, zaključuje Katavić.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij