hren

ODLUČILO SUDAČKO VIJEĆE
Predsjednik Upravnog suda u Splitu Silvio Čović, jedan od nekoliko istaknutih splitskih sudaca koji su koncem siječnja bili prisutni na fešti u konobi Pršut Željka Keruma, svojim ponašanjem povrijedio je Kodeks sudačke etike - stoji u odluci 11-članog sudačkog vijeća Visokog upravnog suda koju je tportal dobio u posjed.

Postupak protiv Čovića pokrenuo je predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa početkom veljače, neposredno nakon što je afera oko derneka u Kerumovoj konobi izašla u javnost. Osim što su se na tom događaju evidentno kršile epidemiološke mjere, problematičan je i podatak da se odvijao u objektu kandidata za gradonačelnika - a većina sudaca bili su i trebali bi biti članovi izbornih povjerenstava za provedbu izbora - ali i osobe koja privatno i poslovno ima više sporova na više sudova.

Ovakva odluka Visokog upravnog suda za suca Čovića ne predstavlja gotovo pa ništa: za kršenje Kodeksa sudačke etike, naime, predviđena je tek sankcija u obliku upozorenja. Ni protiv njega, kao ni protiv ostalih sudaca zbog fešte nisu pokretani stegovni postupci koji su eventualno mogli donijeti teže sankcije.

Osim Čovića, na spomenutoj fešti u Pršutu bili su još predsjednik Županijskog suda u Splitu Bruno Klein, suci tog suda Dinko Mešin i Miho Mratović te Tomislav Zlodre s Općinskog suda u Splitu. Navodni formalni povod okupljanja bio je rođendan bivšeg nogometaša Ivice Mornara, a bilo je tu još uzvanika. Kerum im je kuhao i pjevao.

Kako je tportal već pisao, zbog snimanja mobitelom i puštanja snimke u javnost Željko Kerum odrekao se svojih najbližih suradnika Davora Grčića, Damira Karamana i Ivice Livaje. Njihovo postupanje razotkrila je istraga koju je provela Kerumova supruga Fani, a njoj su od velike pomoći bile nadzorne kamere postavljene u konobi.

U svojoj prijavi protiv suca Čovića, predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa navodi da je kršenje epidemioloških mjera suprotno standardu ponašanja sudaca i ne pridonosi očuvanju ugleda i dostojanstva sudačkog poziva, odnosno smatra ga nedostojnim i nedoličnim. 'Sudac mora prihvatiti i ona ograničenja koja bi se drugim građanima činila opterećujućima. To se posebno odnosi na ograničenja koja su obvezna i naložena epidemiološkim mjerama', naveo je Sessa i potom dodao da 'okruženje i atmosfera ovog događaja stvaraju dojam nedoličnosti'.

Sudac Čović očitovao se na prijavu i naveo da je 21. siječnja telefonskim putem pozvan na ručak koji će se odviti dva dana kasnije, a na koji su trebali biti pozvani suci s kojima se inače rekreativno druži. Jasne upute i lokaciju naknadno je dobio na mobitel.

Ručku se, tvrdi, pridružio oko 14.30, a napustio ga oko 17 sati. Nije koristio zaštitnu masku i izrazio je žaljenje ako je povrijedio Kodeks.

Ovakva Čovićeva obrana donekle se kosi s prvim reakcijama sudaca s fešte, a koji su tvrdili da su se u Kerumovoj konobi našli gotovo spontano nakon što su odigrali svoju uobičajenu partiju nogometa. Tvrdili su da nisu imali pojma kamo idu na ručak.

Sam Đuro Sessa neposredno nakon otkrića afere izjavio je da 'za sada nema osnove za stegovni postupak protiv sudaca' kojim bi oni snosili sankcije ozbiljnije od upozorenja. Ministar pravosuđa Ivan Malenica najavljivao je da će o eventualnom stegovnom postupku protiv sudaca odlučiti kada dobije izvješća sudačkih vijeća kojima su oni prijavljeni.

Feštu u Kerumovoj konobi istraživala je i splitska policija. Željko Kerum sankcioniran je jer nije poštovao Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, pa su njegova tvrtka i on dobili kaznu od ukupno 20 tisuća kuna. Iznos je platio 'jer nije želio da se priča dalje razvlači'. Prijavljen je i Mornar kao organizator zabave dok su zbog kršenja epidemioloških mjera i nenošenja maske suci sankcionirani samo upozorenjem.

Izvor: Tportal.hr


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij