hren

PODJELA KUĆANSTVIMA TIJEKOM MJESEC DANA
Na adresu gradske komunalne tvrtke Zeleno i modro nedavno je pristiglo 7000 žutih kanti namijenjenih odvojenom prikupljanju plastike u domaćinstvima, a u narednim danima očekuje se isto toliko plavih kanti za odvojeno prikupljanje papira.

Kako su kazali u tvrtki Zeleno i modro, čim stignu plave kante, započet će podjela obje vrste kanti po domaćinstvima, što se očekuje unutar narednih mjesec dana.

- Na ovaj način dodatno povećavamo svijest o recikliranju otpada koju smo započeli početkom provedbe projekta „Svaka kuća svoja kanta“ kad smo uz zelene kante dijelili žute i plave vrećice. Ovo je novitet i dodatna pogodnost našim korisnicima koji su do sada imali vrećice. Više se neće morati brinuti koliko vrećica imaju i kad će ih potrošiti jer kante dobivaju na trajno korištenje – kazao je direktor Zeleno i modro Alen Lučić.

Nabavkom kanti koje će biti podijeljene korisnicima u Zeleno i modro nastoje dodatno povećati postotak odvajanja i smanjiti količinu miješanog komunalnog otpada,

- Do sada je količina miješanog komunalnog otpada na mjesečnoj razini smanjena za 25 posto, a vlastitim kantama za odvajanje otpada zasigurno će postotak značajno porasti – kazao je Lučić.

Kante za plastiku i kante za papir dio su projekta za koji je Grad Kaštela aplicirao 2018. godine, vrijedan 4,5 milijuna kuna, a koji je u iznosu od 85 posto sufinanciran sredstvima Europske unije, a 15 posto je osigurao Grad Kaštela.
Ujedno, tvrtka, Zeleno i modro nabavila je i  dodatne žute te plave spremnike od 1100 litara za odvajanje otpada u višestambenim zgradama.

Iz Zeleno i modro i ovog su korisnicima poslali obavijest o vrstama plastičnog otpada koje se odvojeno prikuplja pa se tako u žute spremnike odlaže:

- plastične boce za mliječne proizvode i ostale napitke, ulje i ocat,
- plastična ambalaža od deterdženata koji nemaju oznaku opasnog otpada,
- plastični čepovi i poklopci, pribor za jelo, slamke,
- kutije za CD i DVD,
- vrećice za slatkiše i grickalice i zamrznute proizvode,
- vrećice pakiranja wc papira ili papirnatih ručnika te plastične vrećice iz trgovina
- plastične kutijice za namaze, sladolede, zdjelice za kućanstvo
- zaštitna plastična ambalaža, plastika ili folija
- plastična ambalaža od igračaka (bez drugih materijala)
- ambalaža za kozmetiku i sredstva za osobnu higijenu (za kreme, šampone…)

Isto tako uputa je i da se plastična ambalaža prije odvajanja opere od nečistoća.

Ostale vrste plastičnih proizvoda kao što su igračke, tapete, stiropor, spužve, laminat, kablovi (strujni, mrežni), kišobrani, sportske lopte, ambalažnu plastiku opasnog otpada, poput ambalaže nagrizajućih kiselina i tvari ne odlažu se u žute spremnike već bi ih trebalo donijeti u reciklažno dvorište u Rudinama.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij