hren

CEMEX Hrvatska je uz pomoć nadležne Lučke uprave i Policijske uprave Splitsko-dalmatinske održao opsežnu sigurnosnu vježbu na operativnoj obali tvornice cementa Sv. Juraj, usmjerenu na zaštitu lučkih postrojenja i brodova od sigurnosnih prijetnji.

Vježba u kojoj je sudjelovalo četrdesetak sudionika imala je za cilj provjeriti sustav rukovođenja u kriznim situacijama, sustave radio i telefonske komunikacije, korištenje video nadzora te potrebno vrijeme reagiranja, odnosno okupljanja svih sudionika u vježbi.

Scenarij vježbe predvidio je da se sudionike suoči s anonimnom dojavom o podmetnutoj eksplozivnoj napravi na obali tvornice Sv. Juraj, točnije u dnu mosne dizalice koja vrši pretovar u brod, odnosno iz njega. Nakon dojave, simulirana je hitna evakuacija posade s broda te zatvaranje sigurnosnog perimetra lučkog područja.  

- Prevencija i pripremljenost su izuzetno bitan dio sigurnosti na radu, koja je naš prvi prioritet. Uz ovakve složene i zahtjevne vježbe poboljšavamo svoja znanja i organiziranost u potencijalnim kriznim situacijama te spremnost za brzu reakciju u slučaju da se ovakva situacija stvarno i dogodi - rekao je Petar Pleština, voditelj sigurnosnih i općih poslova CEMEX-a Hrvatska.

Vježba je zahtijevala dolazak svih potrebnih interventnih timova na mjesto događaja, što je uključilo plovila lučke kapetanije i policije koja su upozoravala manja plovila na opasnost od eksplozije, zatim dolazak policijskog tima za neutralizaciju eksplozivne naprave te vatrogasnog vozila i hitne pomoći. Nakon detaljne provjere koju je proveo policijski tim za neutralizaciju eksplozivne naprave, zaključeno je da je dojava bila lažna, čime je vježba završena.

Luke su obvezne izvoditi opsežnu sigurnosnu vježbu najmanje jednom godišnje kako bi se osigurala učinkovita provedba odredbi Plana sigurnosti luka te zaštitila lučka postrojenja i brodovi od sigurnosnih prijetnji.

CEMEX često provodi vježbe i simulacije opasnih situacija u suradnji s nadležnim službama kako bi očuvao najvišu razinu sigurnosti u svojim pogodnima. Tako se primjerice u suradnji s lokalnim dobrovoljnim vatrogasnim društvima održavaju redovite protupožarne vježbe kako bi se osigurala spremnost i brza reakcija na iznenadne događaje koji mogu ugroziti život i zdravlje radnika.

 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij