hren

PROJEKT POBOLJŠANJA VODNO-KOMUNALNE INFRASTRUKTURE
Više od četiri tisuće stanovnika sjevernog dijela Kaštel Sućurca, Kaštel Gomilice i Kaštel Kambelovca te naselja Plano, s nestrpljenjem su dočekali današnji dan, odnosno službeni početak radova druge faze projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela - Trogir“, kojom će se osigurati vodovodni i kanalizacijski priključak za oko još 900 kućanstava.

- Radovi  druge faze projekta donijet će oko 27 kilometara vodovodnog i 27 kilometara kanalizacijskog cjevovoda, rekonstrukciju djela postojećih cjevovoda, priključke za skoro 900 domaćinstava, izgradnju dvije  vodospreme 500 metara kubnih te dvije crpne stanice. Ukupna vrijednost ove druge etape iznosi 167 milijuna kuna, a rok za dovršetak radova je 30 mjeseci – kazao je na obilježavanju početka radova danas u Kaštel Gomilici direktor Vodovoda i kanalizacije Tomislav Šuta.

Tako će za 30 mjeseci stanovnici navedenog područja riješiti jedno od egzistencijalnih pitanja, a već ima naznaka za početak i treće faze radova.

- Sretni smo što smo napokon došli do ovog projekta, jer se početak „razvukao“ u proceduri, Moram naglasiti da je u sklopu druge faze projekta ovu crpnu stanicu u ulici Milinkovo kao i vodospremu nešto sjevernije, izgradio i financirao Grad Kaštela u ime Vodovoda i kanalizacije. Kako sam dobio informaciju u narednim mjesecima  raspisat će se i treći paket projekta, koji donosi priključke na kanalizacijsku mrežu za sjeverni dio Kaštel Lukšića, Kaštel Starog, Kaštel Novog, Kaštel Štafilića, Raduna i Rudina. Kažem isključivo kanalizacijske priključke i mrežu jer je Grad Kaštela na tom području već ranije započeo izgradnju vodovodne infrastrukture – ustvrdio je ovom prilikom kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.

Zadovoljstvo početkom radova druge faze projekta na poboljšanju vodoopskrbe i odvodnje aglomeracije Kaštela – Trogir izrazio je i trogirski gradonačelnik Ante Bilić, dok su o značaju ovog projekta za cijelo područje Splitsko–dalmatinske županije govorili Irena Putica iz Hrvatskih voda te dožupan Ante Šošić.

Među podacima koji su se mogli čuti ovog dana, podatak je i kako se je u sklopu prve faze projekta, koja je započela prije nekoliko mjeseci, a koja se odnosi uglavnom na kanalizacijsku mrežu u južnom dijelu svih sedam kaštelanskih naselja, do sada izgradilo oko 5,5 km kanalizacijskog cjevovoda te osigurano oko 500 kanalizacijskih priključaka, a radovi se iz dana u dan intenziviraju.

Sve spomenute faze projekta „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela-Trogir“, vrijedne su 1,4 milijarde kuna, a 69 posto financiranja dolazi iz EU, 25 posto iz Hrvatskih voda i državnog proračuna, a 6 posto je lokalna komponenta, odnosno Vodovoda i kanalizacije te lokalnih zajednica.
Po završetku cijelog projekta 99 posto stanovništva  područja koje projekt obuhvaća imat će pitku vodu iz vodovoda, a 97 posto kućanstava bit će spojeno na kanalizacijsku mrežu.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij