hren

Plastični čepovi u kartonskim kutijama, najčešće onima od cipela, svakodnevica su pojedinih kaštelanskih domaćinstava, a koševi i kutije puni istih čepova često se mogu vidjeti na ulazima u kaštelanske vrtiće. Svi oni, koji sakupljaju čepove, dobro znaju za akciju „Plastičnim čepovima do skupih lijekova” Udruge oboljelih od leukemije i limfoma, a koju u Kaštelima provodi udruga Sveti Jeronim.

- Priključili smo se ovoj akciji početkom prošle godine kako bi pomogli Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma te kako bi i našu djecu upoznali s problemim oboljelih kojih je svakim danom sve više i  njihovim potrebama za skupim ljekovima, ali i razvijali im kulturu ekološkog ponašanja – kazala nam je voditeljica projekta u udruzi Sveti Jeronim Dina Balić.

Kako nam je Balić kazala, u sklopu akcije surađuju s dječjim vrtićima u Kaštelima, a udruge, zajednice i pojedinci čepove donose u prostore udruge u Kaštel Gomilici.

- Tijekom prošle godine prikupili smo cijelu jednu prostoriju punu čepova, a vjerujemo da bi ih bilo i znatno više da vrtići nisu bili zatvoreni u pojedinim razdobljima zbog pandemije i da građani nisu morali svoje aktivnosti svesti na minimum. Još ćemo neko vrijeme pričekati sa slanjem čepova UOLL-u, jer se nadamo da će ih uskoro biti i više, a željeli bi i da primopredaju izvršimo u nazočnosti naših najmlađih koji su čepove vrijedno sakupljali, no za to nam treba popuštanje pojedinih epidemioloških mjera – ustvrdila je Balić.

U akciju se i dalje mogu uključiti svi zainteresirani, koji sakupljene plastične čepove mogu donijeti svakim radnim danom od 8 do 15 sati u prostorije udruge Sveti Jeronim u novom trgovačkom centru u Kaštel Gomilici, uz staru kaštelansku cestu.
Sakupljati se mogu različiti ambalažni čepovi kao što su čepovi od boca vode, sokova, jogurta, ulja, omekšivača i slično.

Inače, Udruga oboljelih od leukemije i limfoma iz Čakovca pokrenula je projekt pod nazivom „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“, pri čemu sakupljajući plastične čepove čine dobro za okoliš, a ujedno i humanitarno djelo jer prodajom plastičnih čepova dolaze do novca za nabavku lijekova potrebnih najmlađim pacijentima oboljelima od leukemije i limfoma.

Kada su pokrenuli akciju, građani su se odazvali u velikom broju diljem Hrvatske, no slanje čepova putem pošte često je koštalo više nego je bila vrijednost samih čepova.
Kako se ne bi stvarali dodatni troškovi u akciji kojoj je cilj prikupiti važna sredstva, određene udruge i institucije neslužbeno su postali koordinatori u pojedinim lokalnim zajednicama.
To je, uz prije navedene razloge bio dodatni razlog uključivanja kaštelanske udruge Sveti Jeronim u cijelu akciju.

Kada skupe planiranu količinu udruga Sveti Jeronim već je osigurala i dogovorila prijevoz čepova do Čakovca, čime će se u potpunosti smanjiti troškovi njihove dostave.

Foto: PGK i UOLL


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij