hren

Krajem prošle godine završeni su radovi na uređenju prostora Bedema zadarskih pobuna u Zadru. Izgrađen od CEMEX-ovih materijala, ovaj je novoobnovljeni urbani prostor postao pješačka zona te je sada na raspolaganju građanima Zadra i njihovim gostima. 

Kao podizvođač tvrtke Minigradnja iz Vodica, CEMEX Hrvatska je izveo radove na kolničkoj konstrukciji šetnice u dužini 750 metara, u koju je ugrađeno 560 m3 dekorativnog betona CEMEX CoolirAdvanced. Isporučeno je i 200 m3 istog betona sitnije granulacije za popunu fuga između kamenih kocaka. Radovi su izvedeni prema projektu dipl.ing.arh. Bogdana Marova iz projektnog biroa Rene iz Zadra te pod budnim okom zadarskih konzervatora.

„Posebno je zadovoljstvo sudjelovati u projektima koji „vraćaju“ urbani prostor kulturi i rekreaciji. U suradnji s partnerima, precizno smo prilagodili naše betone kako bi se estetski i funkcionalno uklopili u izvedbu idejnog rješenja. Sudeći po reakcijama, uspjeli smo i time osigurali Zadranima prostor koji će u godinama i desetljećima koja dolaze ponovo postati njihovo omiljeno okupljalište“, rekao je Kajo Ferić, koordinator razvoja proizvoda, građevinskih rješenja i betonskih kolnika u CEMEX-u Hrvatska.

Beton kao održivi građevni materijal također ima i brojne prednosti nad drugim materijalima, od činjenice da upija manje topline u ljetnim danima do mogućnosti da se reciklira i koristi ponovo u novim projektima, a CEMEX-ovi su dekorativni betoni već dio mnogih sličnih projekata usmjerenih na uređenje prostora po mjeri čovjeka. 

U okviru projekta "Zadar baštini - integrirani kulturni program Grada Zadra 2020.", prostor bedema kojim je nekad tekao promet sada je šetnica uređena perivojem drveća i ukrasnog bilja, s klupama na kojima građani mogu provoditi vrijeme u druženju i opuštanju. Uređenje ovog povijesnog gradskog prostora sufinancirano je sredstvima iz Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija“.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij