hren

Pripreme za opsežan i zahtjevan projekt popisa stanovništva traju još od 2016. godine i još prije mjesec dana ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković pred saborskim je odborom za lokalnu samoupravu tvrdila kako se sve pripreme provode redovito. Jednako je u razgovoru za Točku na tjedan početkom prosinca tvrdio i Boris Milošević, potpredsjednik Vlade u čijem je resoru - i popis.

No, popis stanovništva neće početi kako je planirano 1.travnja nego će biti odgođen na neizvjesno vrijeme. Koordinator za popis stanovništva u DZS-u Damir Plesac kaže se radi o mjesecima, i da je glavni razlog – koronakriza, prenosi N1

U DZS-u još ne znaju na koliko će se dugo odgoditi popis, jer to će, kako kaže Plesac, ovisiti o epidemiološkim mjerama i odluci Vlade i Sabora koji moraju promijeniti Zakon o popisu stanovništva. Iz njegovih odgovora jasno je da popis ne treba očekivati prije lipnja, jer na pitanje “radi li se o tjednima ili mjesecima odgode?” Plesac odgovara da se radi o “mjesecima”.

Tako će popis biti pomaknut iza lokalnih izbora u svibnju, što nije nevažno za političku bitku u nekim sredinama – primjerice Vukovaru gdje tamošnji gradonačelnik, odmetnik od HDZ-a Ivan Penava upravo oko te teme gradi svoju izbornu kampanju.

Dodajmo, kako je popis stanovništva koji se trebao provoditi od 1. travnja do 7. svibnja 2021. trebao biti zadnji popis koji bi se provodio “na terenu” putem anketa. Nakon 2021. Bi se svake godine ažurirao broj stanovništva i struktura kućanstava putem takozvanih centralnih registara stanovništva i registara zgrada, kuća i stanova.

Eurostat, krovno statističko tijelo Europske unije preporučuju da zemlje članice stvore preduvjete da nakon Popisa 2021. dostavljaju ključne demografske popisne podatke Eurostatu na godišnjoj razini.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij