hren

POVODOM OBILJEŽAVANJA 150. OBLJETNICE DON FILIPA LUKASA
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić u petak je primio u Nadbiskupskom ordinarijatu, gradonačelnika Kaštela Denisa Ivanovića i njegove suradnike, predsjednika Gradskog vijeća Ivana Udovičića i Ivana Čaglja upravitelj Vlastitog pogona. Na sastanku su sudjelovali i mons. Dražen Kutleša, splitsko-makarski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Porečko-pulske biskupije i izv. prof. dr. don Josip Dukić, prodekan za znanost na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Razlog sastanka bio je obilježavanje 150. obljetnice rođenja don Filipa Lukasa, svećenika, profesora, zemljopisca i povjesničara koji je rođen 29. travnja 1871. godine u Kaštel Starom, a preminuo 26. veljače 1958. godine u Rimu.

Obilježavanje 150. obljetnice njegova rođenja zamišljeno je kroz nekoliko projekata tijekom 2021. godine. Započeli bi povratom zemnih ostataka don Filipa Lukasa iz Rima u Kaštel Stari, nastavili se postavljanjem biste u Kaštel Starome i objavom Zbornika radova njemu u čast. U projekt je uključena i škola u Kaštelima koja nosi njegovo ime od 1993. godine. U tim projektima su uključeni kao organizatori Splitsko-makarska nadbiskupija, Grad Kaštela, Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu, Hrvatski studij Sveučilišta u Zagrebu, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, Matica hrvatska i OŠ prof. Filipa Lukasa u Kaštel Starom.

Spomenimo da u svojoj oporuci don Filip, između ostaloga, piše: „Ako bi umro izvan domovine Hrvatske u koju ubrajam i Dalmaciju gdje je prva sredovječna Hrvatska osnovana, moja je želja da se moji tjelesni prah prenese pa da ondje počiva, gdje sam ga i primio.“

Don Filip Lukas, svećenik Splitsko-makarske biskupije i Zadarske nadbiskupije, završio je gimnaziju u Splitu i bogosloviju u Zadru, a studij zemljopisa i povijesti u Grazu i Beču. Kao profesor radio je u gimnaziji u Sušaku, potom na Visokoj tehničkoj školi u Zagrebu i kao profesor i dekan na Visokoj komercijalnoj školu u Zagrebu (danas Ekonomski fakultet). Bio je ravnatelj Trgovačke akademije u Rijeci te predsjednik Matice hrvatske od 1928. do 1945. god. Izrečena mu je smrtna presuda Okružnog narodnog suda za grad Zagreb 21. studenoga 1945., a poništenje presude Županijskog suda u Zagrebu uslijedilo je 18. srpnja 2017. godine. Emigrirao je u Austriju, a od 1949. do smrti živio je u Zavodu sv. Jeronima te je pokopan u Zavodskoj grobnici. Autor je brojnih znanstvenih i stručnih radova.

- Don Filip Lukas spada među četiri najveća intelektualca svoga vremena. Ostavio je neizbrisiv trag te je obilježavanje 150. obljetnice njegova rođenja događaj koji će imati pozitivan odjek na društveno-kulturni i crkveni život grada Kaštela, naše Nadbiskupije i cijele domovine - kazao je nadbiskup Barišić darujući gradonačelniku Kaštela i njegovim suradnicima privjesak sa svojim grbom i likom sv. Dujma, zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije.

 

Foto: SMN


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij