hren

ČETIRI IZLOŽBE PRIKAZANE KROZ VIDEA
Popularna kulturna manifestacija Noć muzeja 2021. u svome je 16. izdanju očekivano postala digitalna noć u kojoj je sudjelovalo preko 170 sudionika muzejskih, baštinskih ili obrazovnih institucija, koje su najvećim dijelom pripremile virtualne sadržaje. Među njima je i Muzej grada Kaštela koji za ovogodišnju Noć pripremio četiri izložbe koje su se mogle pogledati na njihovom YouTube kanalu.

- Imali smo najbolju namjeru da budemo otvoreni za naše posjetitelje, ali zbog situacije smo odlučili prijeći na digitalno kao i većina muzeja u Hrvatskoj. Pripremili smo izložbe koje su već u planu i programu Muzeja i to kroz virtualna vodstva i prezentaciju izložbi te smo se osvrnuli na dosadašnje Noći muzeja u Muzeju grada Kaštela koja se provodi već 13 godina – kazao je Ivan Šuta ravnatelj Muzeja te je dodao da su sva videa koja su postavili, za muzejske prilike jako dobro pregledana.

Preko tisuću YouTube pregledala imala su četiri videa  Muzeja grada Kaštela kroz koja su prikazane izložbe koje su i dalje dostupne, ne samo virtualno nego ih se može pogledati kako u Muzeju u Kaštel Lukšiću, tako i u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu i to besplatno u radnom vremenu ovih ustanova.

U nastavku donosimo izložbe Muzeja grada Kaštela koje su prikazane kroz video u Noći muzeja 2021. godine.

Prezentacija izložbe Povismo i sukno -evo nas doma!

Izložba „POVISMO I SUKNO – EVO NAS DOMA!“ nadovezuje na izložbu „Povismo i sukno – kaštelansko tradicijsko ruho“, realiziranu 2015. godine kao rezultat višegodišnje suradnje Etnografskog muzeja Split i Muzeja grada Kaštela. Izložba je monografski prikaz tradicijskog odijevanja na prostoru Grada Kaštela, a prati je i virtualni prikaz. Autorice izložbe su Sanja Acalija (MGK) i Sanja Ivančić (EMS).

Virtualno vodstvo- izložba Vena Jerkovića

Kaštelanski kipar Veno Jerković predstavljen je u Muzeju grada Kaštela ciklusom skulptura od reciklirane opeke nastalih između 2014. – 2020. Pronađene fragmente kipar prilagođava i vješto povezuje u cjeline bez vidljiva spoja u skulpture komornih dimenzija. Čistoća redukcije oblicima daje monumentalnost, a blagi prijelazi i nepravilnosti arhaičnu toplinu. Autorica izložbe je Mirela Duvnjak Vujević.

Izložba „13. Noći muzeja Muzeja grada Kaštela“

Riječ je o virtualnoj šetnji fototekom Muzeja kroz izložbe, pedagoške radionice, predavanja te druženja uz koncerte, predstave, igre i slično održane tijekom Noći muzeja u Muzeju grada Kaštela od 2009. do 2021. godine. Autorica je dokumentaristica Helena Martinac.

Virtualno vodstvo- izložba Čovjek i more – Ribolov u antici

Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar, autorice Dušanke Romanović, više kustosice.  Izložba je zamišljena je kao manja izložba koja će publici prikazati ribarski alat i tehnike ribolova koji su se koristili u razdoblju antike i koji se u biti i nisu puno promijenili sve do modernog doba (štap s uzicom i udicom, harpun i osti, mreže, utezi i plovci, zamke (vrše) i dr.).

Posjetitelji će se također upoznati s mitologijom i raznim prikazima božanstava vezanima uz more, upoznat će se i s proizvodima i gospodarskom djelatnošću vezanima uz more (ribnjaci, proizvodnja soli, morska hrana kao delicija).


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij