hren

Vođenje brige o uređenju područja mjesnog odbora, provođenje manjih komunalnih akcija, rješavanje pjedinih problema u svakodnevici građana te povezivanje građana s Gradskim vijećem, gradonačelnikom i gradskim upravnim odjelima, neke su od zadaća vijeća mjesnih odbora ili jednostavnije rečeno rad na terenu u svrhu poboljšanja kvalitete života stanovnika pojedinog područja. Neki od vijeća mjesnih odbora te zadaće i svoje postojanje opravdavaju više, neki manje, a nastojali smo ovom prilikom doznati što su u zadnjem razdoblju uradili članovi Vijeća mjesnog odbora u Kaštel Novom. 

U cijeloj priči treba naglasiti da vijeća mjesnih odbora često nemaju posebne ovlasti u donošenju odluka vezanih za velike projekte, kao ni proračun za svoj rad, a članovi vijeća svoje zadatke obavljaju volonterski. Upravo tako je i u Vijeću mjesnog odbora Kaštel Novi, kojeg čine predsjednik Joško Botić, potpredsjednik Jurica Škrapić, tajnica Anita Pajčić te članovi Zvonimir Matković, Nikola Gotovac, Paško Čupić i Krunoslav Vidovic. Od sedam članova njih pet su članovi HDZ-a, jedan HSS-a te jedan HSP-a.

- Iako će pojedinci često kritizirati rad Vijeća, moram kazati da smo sudjelovali u prijedlozima, donošenju odluka i realizaciji brojnih projekata iznimno važnih za naš mjesni odbor.Neki od njih su dovršeni, a neki su u fazi realizacije, a to su izgradnja nove osnovne škole, preseljenje gimnazije u Kaštel Novi, potpuna rekonstrukcija ulice Polinovac, izgradnja Škabrnjske ulice, otkup i proširenje ulice Gaje Radunića, izgradnja kanalizacijske mreže na Šantinoj poljani, asfaltiranje dijela ulice do svetišta Gospe Stomorije, rad na kanalizacijskom sustavu Eko projekta. Od ranijih projekata mogu spomenuti uređenje objekta koji koristi MO, šahovski klub, Udruga invalida, ribiči, udruga umirovljenika, Torcida. Ranije je izgrađen je i južni zid igrališta i rekonstruiran dio dvorišta gimnazije. Sustavno se uređuje lokalni đardin, park iznad vrtića Maslina, obala, a novom školjerom zaštićen je dio novskog porta – kazao nam je u razgovoru predsjednik Vijeća MO Joško Botić, naglasivši da se uglavnom radi o projektima Grada, Županije pa i države, no kako je u svakom od tih projekata Vijeće mjesnog odbora dalo svoj obol u idejama, rješenjima, organizaciji, razgovorima i pregovorima pri otkupu zemljišta, prikupljajući stavove građana i iznalazeći rješenja najoptimalnija upravo za građane.

Vijeća mjesnih odbora svake godine imaju priliku sudjelovati u kreiranju određenih programa javnih potreba, posebno programa izgradnje i održavanja komunalne infrastrukture.

Pogled u budućnost

- Tako smo za Program gradnje kandidirali Radunićevu ulicu i ulicu Ivana Vuletina kao prioritete za izgradnju kanalizacijske mreže, a predložili smo i izdvajanje sredstava za rekonstrukciju Radunićeve ulice. Na popisu je i Cvitićeva ulica, odnosno izrada projektne dokumentacije za njenu izgradnju, potom su tu geodetska snimanja Radunićeve ulice i ulice Hrvatskog branitelja, proširenje ulice Biskupa Pavla Žanića, popravak obalnog zida, izrada projekta sanacije cijele lučice i slično.
U program održavanja predložili smo uređenje prostora između gimnazije i zgrade MO, uređenje sanitarnog čvora u zgradi MO i udruga, kao i na groblju Svetog Josipa, uređenje parka i okolice đardina, riješiti problem uređenja prostora knjižnice i drugo – nabrojio je Botić.

- Ne smijem zaboraviti kazati i da smo iznimno zainteresirani za projekt  proširenja i uređenja obale od Kaštel Starog do kule Ćipiko u Kaštel Novom , tako da, kada je potrebno,  aktivno sudjelujemo  u svim postupcima izrade dokumentacije. U slijedećih nekoliko godina očekujemo potpunu izgradnju kanalizacijskog sustava, dovršenej ulice Gaje Radunića, rekonstrukciju Ceste dr. Franje Tuđmene do zračne luke i izgradnju semafora na križanju Škabrnjske ulice – naveo je predsjednik Vijeća mjesnog odbora Kaštel Novi.

Iako se mogu pohvaliti svojim udjelom u više projekata, ni ovo Viječe nije „oslobođeno“ ni neuspjeha. Ponekad je razlog u neslaganju gradskih planova sa željama stanovnika ovog područja ili možda u zakonskim propisima i uredbama pa je tako bilo i s jednim od najvećih projekata u Kaštel Novom, rekonstrukciji kule Ćipiko. Vijeće mjesnog odbora prije nekoliko godina dalo je bezrezervnu podršku vlasniku kule pri rekonstrukciji, no to nije pomoglo da se radovi zaustave, u skladu s konzervatorskim rješenjima. Za ne prihvaćanje prijedloga upućenih od Vijeća mjesnog odbora ponekad je „krivica“ i na činjenici da o sredstvima u proračunu, namijenjenima određenom projektu, ne odlučuju samo predtavnici Kaštel Novog već svi gradski vijećnici.

No, novsko Vijeće mjesnog odbora svakog je dana na usluzi građanima, što mnogi niti ne znaju. I u svakom trenutku, kako im i nalaže Statut Grada Kaštela trebaju biti spona stanovnika i gradske vlasti.
Građani svoje upite i prijedloge mogu slati putem e-maila predsjednika Vijeća Joška Botića Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij