hren

OTEŽANO JE DUGOROČNO PLANIRANJE JER SITUACIJA NA TRŽIŠTU NIJE STABILIZIRANA
U Zračnoj luci na Resniku domaći i međunarodni promet odvija se na svega devet direktnih linija i to u znatno manjem obimu u odnosu na isto razdoblje lani zbog epidemioloških mjera koje su uvele gotovo sve europske države. Trenutno su u prometu linije za Zagreb, Dubrovnik i Osijek što se tiče domaćeg prometa, a od međunarodnog za Rim, München, Frankfurt, Stuttgart i Düsseldorf te još danas i za Amsterdam.

- Frekvencije su rjeđe nego što smo imali ranijih godina i putnika je manje, s obzirom na situaciju sa covidom. Imali smo malo više od 20 posto ostvarenog prometa u prošloj godini u odnosu na promet prije, ova brojka se veže i za sam prosinac, 21 posto putnika je realizirano u prosincu u odnosu na prosinac prošle godine - kazao je Mate Melvan voditelj Službe za prihvat i otpreme Zračne luke Split te je napomenuo kako su za Božić i Novu godinu imali i novu liniju i to šest do sedam direktnih letova za Amsterdam.

Realizacija prometa u odnosu na situaciju pandemije pokazala je da su doživjeli kao i cijela industrija, značajan pad i gubitak, kao i ostali segmenti gospodarstva koji su to osjetili na svoj način. Ni oni nisu izuzeti, što je vidljivo po statistici za 2020. godinu.

U protekloj godini Zračna luka Split imala je svega 674.306 putnika, od toga najviše ih j bilo u kolovozu 273.840 što je 40,7 posto prošlogodišnjeg prometa, dok u je srpnju bilo 173.617 putnika što je 75 posto manje od prometa u 2019. godini.

Što ih očekuje u 2021. godini nitko sa sigurnošću ne može reći jer, kako je kazao Melvan, još uvijek se situacija na tržištima nije stabilizirala.

- Otežano je dugoročno planiranje i procjena, pratimo situaciju i pripremili smo se, kao što smo se pripremili i u 2020. godini  gdje smo pratili, razvijali se i prilagođavali situaciji onako kako se ona događala. Još uvijek postoje nove karantene, novi uvjeti, znači jako puno toga ovisi od situacije u svijetu, odnosno u Europi, za nas najviše. Kako će se razvijati stanje s pandemijom, procijepljenošću i ostalim stvarima imat će značajan utjecaj kako psihološki tako i epidemiološki, odnosno što će bit moguće i što će ljudi moći koristiti, da li će moći putovati, pod kojim okolnostima i uvjetima – zaključio je Melvan.

Danas u Zračnoj luci Split bit će svega šest letova iz Splita, a u zračnu luku će sletjeti sedam zrakoplova i to tri iz Zagreba te po jedan iz Osijeka i Dubrovnika i dva međunarodna, iz Rima i Amsterdama.

Svi međunarodni zračni putnici koji dođu u Split, kako bi mogli boraviti u našoj zemlji dužni su graničnoj policiji predočiti negativan PCR test ne stariji od 48 sati ili isti napraviti u roku od dva dana u protivnom čeka ih desetodnevna karantena.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij