hren

SASTANAK ČELNIKA KAŠTELA I HŽ INFRASTRUKTURE
Već godinama traju zahtjevi Kaštelana i kaštelanske vlasti za uređenjem određenih pružnih prijelaza na području ovog grada, no do sada nadležni u HŽ-u nisu imali previše sluha. Nakon zadnje prometne nesreće u kojoj je, nakon sudara s vlakom, motociklist zadobio teške tjelesne ozljede, a problem neuredenih pružnih prijelaza odjeknuo u medijima, u HŽ-u Infrastrukturi ipak su reagirali te na poziv gradonačelnika Denisa Ivanovića stigli u Kaštela kako bi javnost upoznali s narednim koracima u rješavanju ovog pitanja.

Najavljeni sastanak prvog čovjeka HŽ Infrastrukture Ivana Kršića s gradonačelnikom Kaštela te zamjenikom Grgicom Benutićem, stvorio je nadu da će stvari krenuti na bolje, no nakon sastanka i gradonačelnik, a i predstavnici medija koji su došli izvijestiti o sastanku, ipak nisu bili potpuno zadovoljni. Naime, ono što je Kršić najavio i obećao tek su radovi na uređenju i modernizaciji pružnog prijelaza na Putu Gospe od Dračina u Kaštel Lukšiću, pružnog prijelaza na istoku Kaštel Sućurca te izgradnja novog stajališta na području Rudina.

Ipak, nije odbacio potrebe i mogućnosti uređenja i drugih pružnih prijelaza.

- HŽ Infrastruktura ima iznimno veliki obujam posla jer održavamo kolosijeke, pruge, objekte. U ovom trenutku osiguravamo više od 1500 prijelaza u Hrvatskoj, pri čemu su ograničena sredstva jedan od problema. Prema postojećoj strategiji za modernizaciju prijelaza, a sukladno prioritetima, u Kaštelima će se modernizirati prijelaz Kaštel Lukšić za što je gotov projekt i dozvole, a radovi će započeti u drugoj polovici sljedeće godine. Stanje sigurnosti uredit će se i na kraju Starčevićeve ulice u Kaštel Sućurcu, a svi ostali prijelazi u Kaštelima na red će doći u doglednoj budućnosti. Treba napomenuti da u Kaštelima postoje i „divlji“ prijelazi – izjavio je, između ostalog, Kršić te na pitanja novinara zašto te „divlje“ ilegalne prijelaze, ako ih ne mogu urediti, jednom napokon ne zatvore, ostao bez konkretnog odgovora.

Osim pružnih prijelaza, tema današnjeg sastanka u zgradi kaštelanske Gradske uprave bila su i stajališta te je najavljeno uređenje novog stajališta na području Rudina.
Kaštelanske novinare ujedno je zanimalo tko skrbi o postojećim stajalištima i ako su u nadležnosti HŽ Infrastrukture, kada će korisnicima prijevoza vlakom osigurati minimalne uvjete za normalno čekanje na vlak. 

- Imali smo u planu uređenje pojedinih stajališta, no odustali smo kako ne bi radili dvostruki posao pošto je aktivirana tema izgradnje i uređenja željezničke pruge od trajektne do zračne luke – kazao je Kršić, na što su novinari upitali znači li to da će građani Kaštela desetak godina čekati vlak, primjerice  u Kaštel Gomilici i Kaštel Kambelovcu, i po suncu i po kiši bez nadstrešnice i klupa, a o nekim drugim sadržajima ne treba niti trošiti riječi.

- Vidjet ćemo kakvo je stanje te poduzeti određene mjere kako bi se ti problemi što prije riješili – ustvrdio je Kršić.

Nadležni u HŽ Infrastrukturi, kazano je ovog dana, razmotrit će i zahtjeve građana te Grada za formiranjem još jednog stajališta i to u Kaštel Lukšiću, pri čemu će ocijeniti potrebe građana kao i udaljenost stajališta u Kaštel Kambelovcu i Radunu.

Gradonačelnik Denis Ivanović, iako ne u potpunosti, bio je na neki način zadovoljan ovim sastankom, ustvrdivši da HŽ mora više ulagati na području Kaštela.

- Drago mi je da je uređena dokumentacija te najavljen početak radova na prijelazu u Lukšiću. Kako smo danas informirani za približno mjesec dana znat će se u kakvom će pogledu opremiti iznimno opasni prijelaz u Sućurcu, kojeg vjerojatno neće obuhvatiti potpuna modernizacija. Posebno nas veseli izgradnja stajališta u Rudinama, gdje u ovom trenutku živi veći broj stanovnika pa bi  time i njihova povezanost sa Splitom, ali i ostatkom Kaštela, bila jednostavnija i brža  - kazao je gradonačelnik Ivanović, najavivši i daljnja traženja Grada prema HŽ-u.

Foto: I.D.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij