hren

Premijer Andrej Plenković na današnjoj press konferenciji predstavio je nove strože mjere za borbu protiv epidemije koronavirusa koje će trajati od subote,  28. studenog do ponedjeljka, 21. prosinca. Apelirao je na sve da nose maske i da se ne rukuju i izbjegavaju svaki kontakt koji nije nužan, kao i da prozračuju prostore.

- Nakon što nam se broj zaraženih prepolovio, opet je buknula epidemija. Upozoravao sam da jesen pogoduje širenju virusa i pozvao sve da budemo odgovorni jer nam dolaze teški dani. Pozivali smo na izbjegavanje privatnih i obiteljskih okupljanja i smanjivanje nepotrebnog druženja. 25. listopada postrožili smo mjere, što je usporilo rast, ali nedovoljno – kazao je Plenković.

- Znali smo da neće doći do smanjenja brojeva ako se svi skupa ne budemo pridržavali mjera. Pozivali smo na maksimalnu odgovornost i solidarnost. Mi posljednjih tjedana nismo uspjeli i sada moramo uvesti dodatna ograničenja kako bismo suzbili širenje epidemije – rekao je Plenković.

- Bez obzira na mjere, daljnja dinamika zaštite ovisi o svakome od nas. Možda ni ove mjere neće biti dovoljne. Na devet hospitaliziranih, jedna će umrijeti. Brojni koji su preboljeli i danas imaju posljedice. Moramo provoditi mjere, testirati, čuvati zdravstveni sustav i pripremiti se za distribuciju cjepiva – zaključio je Plenković.

Nove strože mjere

Na javnim okupljanjima smije biti do 25 osoba, na privatnim okupljanjima do deset osoba. Javna okupljanja mogu trajati do 22 sata. Nema svadbi. Na pogrebima 25 osoba. Na okupljanjima mora biti za svaku osobu četiri kvadratna metra površine. Prostori za okupljanja se moraju dezinficirati.

Javni prijevoz, popunjenost smije biti do 40 posto mjesta. Vozači i putnici moraju imati maske. Kontrolu će provoditi inspektori.

Trgovine na ulazu moraju istaknuti obavijest o broju kupaca koji je dozvoljen. Obavezna primjena pojačanih mjera higijene. Ograničenje za pekare je do 22 sata.

Zabranjeni su sajmovi, kladionice. Obustavlja se rad restorana i kafića, osim u hotelima. Dostava je dopuštena.

Obustavljaju se treninzi osim za najviše stupnjeve natjecanja. Zatvaraju se teretane i sportski centri. Nema proba amaterskih zborova, odnosi se i na crkvene zborove. Nema dječjih igraonica, nema plesnih škola. U kinu nema konzumacije hrana.

Škole stranih jezika mogu biti samo online.

Preporučuje se da mise budu online. Smije biti 25 vjernika u crkvi na misi.

Sve mjere će biti na snazi do 21. Prosinca, ako se do tada broj zaraženih spusti, dio mjera će se ukinuti. U protivnom, mjere će i dalje ostati na snazi.

Detalje o mjerama možete pročitati OVDJE.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij