hren

ZA GRAĐEVINSKI OTPAD
Kao što smo prije nekoliko dana i najavili, jutros su u Cemexovom rudniku Sv Juraj u Kaštel Sućurcu službeno započeli radovi na izgradnji prvog reciklažnog dvorišta za građevinski otpad u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Prve lopate s betonom u temelje budućeg postrojenja, ubacili su direktor Cemexa Velimir Vilović te kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.

Direktor Vilović naglasio je važnost budućeg reciklažnog dvorišta u odgovornom procesu gospodarenja otpadom.

- Ovim projektom pomažemo riješiti dugogodišnji problem lokalne zajednice. Otvaranjem ove nove mogućnosti za građane zadovoljit će se sve potrebe za uspostavom sustava za gospodarenje građevnim otpadom prema zahtjevima kružnog gospodarstva. Projekt je u partnerstvu s Gradom Kaštela osmišljen u skladu s konceptom održivog razvoja koji je integralni dio našeg pristupa poslovanju u Hrvatskoj i globalno - kazao je Vilović.

Kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović istaknuo je da je Grad Kaštela cijeli projekt objeručke prihvatio, a u njemu vidi interes i građana i šire lokalne zajednice.

- Kako do sada nismo imali niti jedno legalno odlagalište građevinskog otpada u županiji, ovo će reciklažno dvorište doprinijeti redu u odlaganju otpada i čistoći svih županijskih gradova. Priču je pokrenuo Cemex, a mi smo se odlučili na partnerstvo i u određenom trenutku osnovat ćemo društvo ili tvrtku koja će se baviti gospodarenjem građevinskog otpada u reciklažnom dvorištu. Naravno, uz „zeleno svjetlo“ kaštelanskog Gradskog vijeća, koje donosi konačnu odluku. Većinski suvlasnik bit će Cemex, dok ćemo mi imati manji dio, no dovoljan da kontroliramo stanje i procese te ćemo pokušati cijenama ići na ruku građanima Kaštela, za što se Grad spreman odreče svoje dobiti – kazao je kaštelanski gradonačelnik.

O tome kako će cijeli projekt biti realiziran u tijeku građenja, ali i kada profunkcionira, na otvaranju je okupljenima govorio Vedran Kalaica, koordinator projekta.
Kako se moglo čuti, u reciklažnom dvorištu odvijat će se i odvajanje otpada, poput metala, koje će pristizati u sklopu građevinskog otpada te će ih preuzimati ovlaštene tvrtke. Glavna sirovina upotrijebit će se za punjenje „rupa“ u rudniku ili kao sirovina u procesu proizvodnje.

Prva faza projekta teška je oko tri milijuna kuna, a financira je Cemex, koji je, ako bude trebalo proširivati kapacitete, planirao uložiti još 1,5 milijuna kuna.
Završetak radova planiran je za kraj ožujka sljedeće godine, a na površini od 6.300 metara četvornih dnevno će se moći odlagati 100 tona građevinskog otpada, odnosno 30 tisuća tona godišnje.

 

 

Foto: PGK


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij