hren

NA PRIJEDLOG TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA KAŠTELA
Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ osmu godinu zaredom organizira „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower award“. Riječ je o godišnjem projektu nacionalnog ocjenjivanja turističkih, odnosno obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, poduzetnika u ruralnom turizmu, ruralno-turističkih projekata i manifestacija, tradicijske gastronomije ruralnih područja, vinskog turizma te zaštićenih proizvoda i održivog razvoja.

Za nagradu Sunflower award ovu godinu je prijavljeno 120 kandidata u sedam kategorija, a među njima su OPG Perišin iz Kaštel Kambelovca u kategoriji Vinski turizam i 1500 godina stara kaštelanska maslina iz Kaštel Štafilića u kategoriji Aktivni turistički sadržaji u ruralnom prostoru i to na prijedlog Turističke zajednice Kaštela.

 - Obe kandidature su izvrsni primjeri u svojoj kategoriji, dobra promocija Kaštela I kaštelanske baštine uopće, a ovdje sa naglaskom na prirodnu baštinu i crljenak kaštelanski. Nadamo se da će ove aktivnosti biti poticaj u radu i drugima koji su uključeni u turističku ponudu – kazala je Nada Maršić direktorica Turističke zajednice Kaštela te je dodala da je povjerenstvo obišlo lokalitete i podijelilo svoje slike i komentare koji su vidljivi na facebook stranici Dijane Katice, a TZGK na svom.

Opis prijave OPG Perišin

U srcu Kaštel Kambelovca, na glavnom trgu Brce, vrhunska vina se mirno odmaraju u vinariji obitelji Perišin. Osim kušanja vina koja sljubljuju s tradicionalnom dalmatinskom hranom, gostima je omogućeno upoznavanje sa hrvatskom poviješću svjetski poznate sorte Crljenka Kaštelanskog. Perišinovi su ponosni vlasnici vrhunskog vina Crljenak Kaštelanski (američki zinfandel) kojim potvrđuju prisutnost i plodnost hrvatskog vinogorja i vina na svjetskoj vinskoj karti, te tri vina Pošip, Maraština i Kaštelanski Opol-Rose. Vina su isključivo rađena iz vlastitog uzgoja i time garantiraju izvornost i kvalitetu. Uzgojem autohtonih sorti grožđa te maslinikom s 250 stabala oblica, čije plodove prerađuju u ekstradjevičansko maslinovo ulje, Perišinovi, promoviraju važnost hrvatskih proizvoda.

Opis prijave 1500 godina stara kaštelanska maslina

Stara kaštelanska maslina - Perišićeva mastrinka, kako je kaštelani nazivaju, morfološkom karakterizacijom te metodama molekularnih biljega utvrđena je njena jedinstvenost i različitost te se može smatrati autohtonim, odnosno, izvornim kaštelanskim stablom. Godine 1990., proglašena je Zaštićenim spomenikom prirode – rijetki primjerci. Već dugi niz godina radi se na očuvanju i valorizaciji 1500 godina stare kaštelanske masline koja je 1990. godine proglašena zaštićenim spomenikom prirode – rijetki primjerci drveta i kao takva predstavlja turističku znamenitost grada Kaštela. S obzirom da se ova maslina smatra autohtonim izvornim kaštelanskim stablom i simbol je maslinarstva i kulture ovog kraja, njen plod svake godine se prerađuje u maslinovo ulje i u replikama staklenih rimskih balzamarija predstavlja autohtoni kaštelanski suvenir, kao i čaj od njenog lista.

Foto: facebook


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij