hren

U SURADNJI S PLANINARIMA HPD MALAČKA
Ovih dana na adresu Portala stigla je jedna zanimljiva priča o suradnji dječjeg vrtića Višnjica i HPD-a Malačka, odnosno početak priče, koja će se, očito nastaviti i dalje.

- Od djeteta ne treba tražiti da se suočava sa odgovornošću za koju nije spremno, niti ga treba opterećivati odlukama za čije donošenje nije dovoljno odraslo. Ali…treba ga ojačati, osposobiti, otkriti mu da može sam oplemeniti svoj svakodnevni život, pomoći sebi i drugima u nevolji,  istražiti svoje okruženje i otkriti kako to okruženje može biti itekako zanimljivo i inspirativno.

Nekako na tom tragu HPD Malačka i Dječji vrtić Višnjica- Radun započeli su lijepu suradnju koja je razveselila i djecu i tete, ali i članove HPD-a Malačka, a koja može biti poticaj drugim vrtićima i roditeljima.
Predvođene tetama Višnjom Pruže i Antoniom Čubelić, grupa vrtićke djece provela je ovog tjedna vrlo zanimljiv dan, koji je započeo je krafnama i čajem u planinarskom domu Malačka.
Teta vodička Ivana Jozić, otkrila im je što je to kompas i čemu služi, što je to planinarska oprema pa što su to markacije i kako se snaći slijedeći te crvene „točkice“ po stablima, što su to strane svijeta, kako se vratiti doma ako se izgubiš, kako se snaći i kako si pomoći u nevolji.

Nakon što su se već osjećali kao iskusni planinari, krenuli su u istraživanje. Vidjeli su bunkere iz dva svjetska rata, otkrili što je to samoniklo bilje, kako se koristi te su ga i brali. Naravno da  gledano očima djeteta ne postoji sedam svjetskih čuda. Postoji sedam miliona čuda, ali sva čuda završe dječjom igrom pa je tako i bilo i ovom prigodom. Nakon što su sve istražili i puno toga naučili, vratili su se u planinarski dom gdje su ih dočekali domar barba Marko,  palačinke i šalica toplog čaja te slobodno vrijeme za igru.

Puno toga su djeca naučila i otkrila tijekom boravka na Malačkoj. Ali i druga strana je otkrila nešto, a to je da se duša liječi kada ste među djecom. Ako je to još u planini, e to je pun pogodak. Ovo je početak jednog divnog prijateljstva i suradnje. Možda i spas za djecu u ovim danima epidemije kada je puno toga na njihovim leđima.
Pozivamo sve vrtiće da se uključe i iskoriste blagodati planinarskog doma Malačka  kao i želju članova da pomognu prebroditi ovaj period i djeci i roditeljima – kazali su nam članovi HPD-a Malačka.

 

Foto: HPD Malačka


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij