hren

ROĐENDAN 141. BRIGADE
Duboke molitve u crkvi Sv. Ante na splitskom Poljudu, ovog su četvrtka bile usmjerene na šezdeset hrabrih ratnika, koji su svoje živote utkali u temelje hrvatske države, poginuvši negdje na bespućima dalmatinskog krša i zelenih padina na zapadu susjedne države.

Njih šezdeset bili su dio neustrašivih boraca 141. brigade, koja je upravo danas, 12. studenog, obilježila svoj 29. rođendan, ponosno te u isto vrijeme i radosno i tužno.

Uz misu u crkvi Sv. Ante, nekadašnji pripadnici ove brigade Hrvatske vojske, u čast poginulih branitelja, svojih suboraca, položili su cvijeće i upalili svijeće pred Spomen križem u memorijalnom centru na Malačkoj te pred križem na braniteljskom groblju na Lovrincu.
U tom činu pijeteta pridružili su im se izaslanstva Grada Splita i Grada Kaštela te predstavnici koordinacije udruga borbenih postrojbi.

Brigada je nastala 12. studenog u Splitu gdje je od dragovoljačkih odreda iz splitskih mjesnih zajednica formiran „dragovoljački bataljun“, a potom i 1. bojna 141. brigade, Druga bojna formira se od dragovoljaca iz Kaštela i Kaštelanske zagore, a naknadno brigada dobiva još dvije bojne koje su činili ratnici iz Splita i većine okolnih gradova i mjesta.
Pripadnici brigade od 1991. do 1996. godine, prošli su mnoga bojišta, južno, drniško, dio je bio i na slavonskom, zadarsko bojište...
Zbog djelovanja na zadarskom bojištu brigada je pohvaljena od strane načelnika GS OSRH, a važila je kao jedna od najboljih pričuvnih postrojbi HV-a.
U sklopu provedbe operacije Oluja, 141. brigada imala je posebnu zadaću spriječiti neprijatelja u namjeri da vrati tek oslobođena područja, a da su namjere neprijateljske vojske bile upravo povrat područja oko Knina, govori i podatak o njihovom kontraudaru na položaje koje je držala 141. brigada. U jednom danu, 141. brigada imala je čak 15 poginulih i 43 ranjena pripadnika.

Za doprinos u Domovinskom ratu, odlukom predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH, brigada  je odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog.

 

Foto: privatne arhive, facebook


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij