Katolički vjernici danas obilježavaju blagdan Svih svetih, kada slave one koje je Crkva proglasila svetima, ali i sve one koji nisu službeno sveti, ali su tijekom svog života slijedili put Isusa Krista, služili mu i kroz tu službu živjeli ljudskost i svetost.

Mnogima od onih, koji su živjeli svetost danas se ne znaju imena pa je zato ovaj blagdan prigoda njima u čast.
Prvi zabilježeni tragovi blagdana Svih svetih sežu u 4. stoljeće. Poznato je da su se u crkvama tijekom bogoslužja spominjali sveti mučenici, no tijekom stoljeća taj broj je rastao i nije bilo moguće svakoga spominjati ponaosob. Crkva je zbog toga u svom kalendaru svecima odredila spomendane, ali i to nije bilo dovoljno da se spomenu mnogi koji su činili velika djela ljubavi prema Bogu i svojim bližnjima. Posebno oni koji su u životu podnosili nepravde, s ljudskošću obavljali svoje poslove, pomagali onima u nevolji, bili požrtvovni i pokorni, a u svemu tome ostajali neupadljivi.
Unatoč svojoj neupadljivosti oni pripadaju mnoštvu svetih kojima je posvećen ovaj blagdan.

Na ovaj blagdan Svih svetih vjernici posjećuju groblja svojih najmilijih, prisjećajući se upravo tih ljudskih i svetih vrijednosti.
U središtu svetkovine Svih svetih, kaže crkvena liturgija, nije smrt, nego život, a Bog poziva sve ljude svih naroda i svih vremena u vječno zajedništvo svoje ljubavi te ih poziva da u svom životu budu sveti.

Uoči današnjeg blagdana Svih svetih na  kaštelanskim grobljima bilo je mirno i uzvišeno, a djelić atmosfere na grobljima u Lukšiću, Starom i Novom pogledajte na fotografijama Ivane Topić

 


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno