hren

BEZ SANKCIJA NEMA POMAKA
Iako Kaštelani najčešće za sve loše u svom okružju prozivaju nadležne,dio problema često leži i u njima samima, odnosno njihovom ponašanju i odnosu prema javnom i zajedničkom. No, postoje i oni neuređeni segmenti svakodnevnog života za koju krivicu snose i građani i nadležni. Jedni zato što se ponašaju neodgovorno i sebično, drugi zato što poduzimaju malo ili ništa, a jedan od takvih primjera je nepropisno parkiranje kojemu svakodnevno svjedočimo.

Doći vozilom do vrata trgovine, bez obzira gdje se ta vrata nalaze, ući u baštu nekog od kafića jer ti je problem napraviti nekoliko koraka do stola za kojim ćeš sljedećih sat vremena ispijati kavu, otići na misu, pri tome ne vodeći računa da u isto vrijeme ne poštuješ onu Božju „ljubi bližnjeg svoga“ jer si u opasnost doveo nečiju sigurnost ili nečiju imovinu te onemogućio drugima normalno funkcioniranje, tek su neke situacije s kojima se svakodnevno susrećemo. O tome da svojim ponašanjem onemogućuješ rad hitnim službama pa zbog toga ugrožavaš nečiji život, više je nepotrebno pisati.

U „borbi“ protiv takvog ponašanja nekoliko je godina u Kaštelima funkcionirala pauk služba, no nije bilo učinkovitosti kakvu se očekivalo, budući da su se automobili odvozili uvijek s istih lokacija, dok su glavni problemi i dalje ostajali. Pauk služba se ugasila, a kontrolu prometa u mirovanju, kako se službeno naziva i parkiranje,  preuzelo je gradsko komunalno redarstvo, odnosno prometni redar.
Prometni redar radi svoje radno vrijeme, nekada prijepodne, nekada poslijepodne. Kaštela su površinom i brojem stanovnika veliki grad i veliki je prostor kojeg prometni redar mora proći. U pomoć mu priskoče i kolege zadužene za komunalu, no ne stiže se mnogo toga jer bi, prema onome što smo imali priliku vidjeti, prometni redar mogao cijelo radno vrijeme biti na dužnosti na jednoj lokaciji, prekršaji se stalno ponavljaju.

A o tome kako sve izgleda kad prometni redar ne radi, ne treba posebno niti govoriti. Primjetno je to posebno vikendima i blagdanima, od jutarnjih misa do popodnevnih i večernjih izlazaka.
Na pitanje tko uređuje problem nepropisnog parkiranja u dane kada prometni redar ne radi, jer pretpostavljamo da je i tim danima nedozvoljeno parkiranje nedozvoljeno, iz Gradske uprave su nam odgovorili.:Policija.

A što Policija radi, poduzimaju li se neke akcije i sankcije, pitali smo i nadležne u Policiji

- Poslove nadzora nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, upravljanje prometom te premještanje nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila,  obavljaju komunalni i prometni redari, što je njihov primarni posao. Policijski službenici također postupaju prema počiniteljima prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila, sukladno čl. 82. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, prilikom obavljanja redovnih zadaća u slučajevima da se uoči grubo kršenje prometnih propisa, kao i po dojavama građana.
Što se tiče problematike koje ste naveli u vašem upitu o parkiranju vozila nedjeljom i blagdanima, posebno u blizini crkava za vrijeme trajanja misa, do sada nismo zabilježili dojave građana koji prijavljuju nepropisno parkiranje vozila za vrijeme misa u blizini crkava.
Policijski službenici će u svom radu, kao i do sada, a sukladno našim mogućnostima i ostalim poslovima, sankcionirati svako grubo kršenje prometnih propisa, pa tako i u slučajevima nepropisno parkiranih vozila, kojima bi se ugrozila sigurnost ostalih sudionika u prometu, prvenstveno pješaka – odgovorili su nam iz PUSD.

Kako je vidljivo iz odgovora, nadležnosti se znaju, svatko radi svoj posao, no opet nešto ne funkcionira. 

Nepropisno parkiranje prijavite prometnom redaru, a vikendom i blagdanom policiji!!!

Što mogu napraviti građani? Mnogi naši čitatelji redovno nam šalju fotografije i upite o nepropisno parkiranim vozilima,  koje mi proslijedimo nadležnima i nastojimo pomoći, no to ipak nije naša svrha djelovanja. Jedno od rješenja problema je da  građani prijave umjesto Portalu, trebaju odmah uputiti nadležnima, kako bih se što prije riješila postojeća situacija. U redovno radno vrijeme Komunalnom redarstvu, tijekom blagdana i neradnim danima Policiji.   Osim toga potrebno je da svi preispitamo svoje ponašanje i prije nego se odlučimo parkirati vozilo na nedozvoljeno mjesto, treba razmisliti i o drugima, ne samo o sebi

A nadležni?  Još poneki prometni redar ne bi bio višak, čak naprotiv. I stroge kazne. Jer po ne znam koji put se može zaključiti da našem čovjeku jedino „uzeti novac iz džepa“ može biti škola kako se ponašati.
Osim toga, svaki dan korak više, posebno tijekom lijepog vremena, poboljšava naše zdravlje. Pa napravimo ga.

 

Foto: PGK i čitatelji


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij