Dio kolovoza, rujan i daljnji mjeseci obilježeni su stavljanjem Hrvatske, odnosno Splitsko-dalmatinske županije, na „crvenu listu“ kod nekih zemalja i shodno tome manjim brojem dolazaka i noćenja iz tih zemalja. Pad u broju dolazaka i noćenja Nijemaca u objektima u Kaštelima, odnosno Austrijanaca, u nautičkom turizmu o tome jasno govori, kazali su nam u Turističkoj zajednici Kaštela govoreći o statistici za mjesec rujan.

Naime, prema podacima e-vistora prošli mjesec je u Kaštelima boravilo 1.837 gostiju koji su ostvarili 16.667 noćenja što je svega 29 posto od rezultata ostvarenih prošle godine u istom razdoblju. U komercijalnom smještajunajveći broj noćenja ostvarili su gosti iz Poljske sa oko 41 posto, Njemačke sa 14 posto, Češke osam posto,  domaćih gostiju bilo je sedam posto, Velike Britanije četiri posto, Ukrajine,  Francuske i Rumunjske sa oko tri posto, te Švedske, SAD i BIH sa oko dva posto.

 

DOLASCI 2020

DOLASCI 2019

INDEX

NOĆENJA 2020

NOĆENJA 2019

INDEX

-RUJAN

1.837

9.970

18

16.667

58.090

29

SIJEČANJ-RUJAN

41.327

108.966

38

300.412

616.432

49

Što se tiče broja gostiju u proteklih devet mjeseci, najviše noćenja u komercijalnom smještaju su ostvarili gosti iz  Njemačke, Poljske, Hrvatske te iz Češke, potom Velike Britanije, Slovenije, Francuske, Austrije, Mađarske, Slovačke  i Nizozemske.

Za sljedeću sezonu treba očekivati bolje rezultate

U  komercijalnom smještaju ukupno je oko 10.300 kreveta, a od toga je u domaćinstvima oko 9.200, time se postotak ležajeva u Kaštelima povećao za deset posto u odnosu na lani u istom vremenu.

Prema e-visitoru, u domaćinstvima je registrirano 1.512 objekta, no ove brojke se mijenjaju jer dio iznajmljivača zatvara objekte preko zime, ove godine i radi epidemiološke situacije, a onda ih opet otvara početkom sezone.

- Globalna pandemija COVID19 virusom odrazila se na svih, pa i na Kaštela. U mjesecima koji slijede teško je predvidjeti trendove, a najaviše će zavisti o globalnoj zdravstvenoj situaciji, odlukama zemalja iz kojih dolaze naši gosti, kao i o Odlukama nacionalnog i gradskog  Stožera Civilne zaštite o radu objekata, obrta, fizičkih osoba neposredno i posredno uključenih u turističku ponudu – kazali su iz Turističke zajednice Kaštela i poručili da se svi dionici u turizmu moraju  dodatno angažirati i prilagoditi zadanim zakonskim i financijskim okvirima, te planirati i raditi sve aktivnosti za pripremu sezone 2021, u očekivanju uvijek boljih  rezultata.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij