SVOJIM GLASOM POMOGNIMO ŠTO BOLJEM PLASMANU
Prvog dana listopada započelo je natjecanje Hrvatsko stablo 2020. godine, a za titulu pobjednika natječe se osam kandidata među kojima je i „Baka maslina“ iz Kaštel Štafilića koju su na ovogodišnje natjecanje prijavili Bijači, društvo za očuvanje kulturne baštine Kaštela.

Impresivni gorostas – hrast cer (Quercus cerris L.) iz Visokog (Varaždinska županija); Uskočka lipa na Žumberku – Velelisna lipa (Tilia platyphillos Scop.) iz Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje (Zagrebačka županija), Lepa lipa – Velelisna lipa (Tilia platyphyllos Scop.) iz Sluma (Istarska županija); Prošlost u budućnosti – Priča o Juliusu Žirku – Hrast lužnjak (Quercus robur L.) iz Grada Siska (Sisačko-moslavačka županija); Cedar u Perivoju mladenaca – vječno lijepa sjećanja na Opatiju – Atlaski cedar (Cedrus atlantica ‘Glauca’ (Endl.) Carriere) iz Opatije (Primorsko-goranska županija); Lovrecove platane – Javorolisna platana (Platanus x acerifolia (Aiton) Willd.) iz Svetog Urbana (Međimurska županija) te Najstarija Medulinka – Košćela (Celtis australis L.) iz Medulina (Istarska županija) uz našu Baku maslinu, predivna su stabla koja su ove godine prijavljena na natjecanje.

U Kaštel Štafiliću raste Baka maslina, simbol mira i ljubavi koja više od 1500 god. svjedoči ratovima, migracijama, dolasku Hrvata i povijesti Kaštela. Na krošnji od 130 m2, šupljem i kvrgavom deblu, ovaj zaštićeni spomenik prirode daruje nam grane za suvenire, listove za čaj i plodove za ulje. Inspiracija je umjetnicima, znanstvenicima, dom životinjskom svijetu. Otkud je došla? Možda su je donijeli stari Grci ili Rimljani, ili je samonikla. Čuva ona tu tajnu koju može dokučiti samo dječja mašta.

Glasanje traje do 31. listopada 2020. godine do 23:59h, a pobjednik natjecanja Hrvatsko stablo 2020. godine proglasit će se 6. studenog 2020. godine. Nacionalni koordinator natjecanja za Republiku Hrvatsku, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, pobjednika natjecanja Hrvatskog stabla 2020. godine, u ime  Republike Hrvatske kandidirat će na finale natjecanja Europsko stablo 2021. godine, sastavljenog od pobjednika nacionalnih natjecanja.

Pobjednik natjecanja Europsko stablo 2021. godine proglasit će se na Svjetski dan šuma 21. ožujka u Bruxellesu čime završava natjecanje Stablo godine za tekuću godinu.

Glasovati za stablo godine možete preko poveznice: https://www.zastita-prirode-dnz.hr/glasaj-za-hrvatsko-stablo-godine/
Imajte na umu da smijete glasovati samo za jednog od ponuđenih kandidata.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij