hren

Svetom misom u crkvi Gospe od Ružarija u Kaštel Starom, ovog je četvrtka započela Trodnevnica blagdanu Gospe od Ružarija, koji se slavi ove nedjelje, a osim svete mise upriličen je blagoslov i kolaudacija orgulja uz koncert sopranistice Antonije Teskere i župnog zbora.

Prvu od misa Trodnevnice ove je večeri predvodio fra Antonio Mravak, župni vikar Gospe sinjske, dok je orgulje blagoslovio župnik starosejske župe don Franko Prnjak, koji je naglasio značaj glazbe u liturgijama, pri čemu glazba na poseban način govori o Bogu, o njegovim djelima spasenja i njegovoj uzvišenosti.
Orgulje u crkvi u Kaštel Starom djelo su majstorske radionice Franca Jenka, a nedavno su doživjele restauraciju koju je obavio majstor Vid Kalebić te su ponovno  u službi liturgijskih slavlja u Kaštel Starom.

- Gospodin Bog, koji je dostojan svake hvale i kojemu u čast ovdje, na zemlji pjevamo, neka udjeli da mu jednom na nebesima neprestano pjevamo novu pjesmu – kazao je don Franko pri blagoslovu.

Kako obnovljene orgulje zvuče ove je večeri pokazala Borna Barišić, a svojim anđeoskim glasom večer je ispunila i sopranistica splitskog HNK-a Antonija Teskera, izvodeći Max Regerovu Introdukcija i pasacaglia u d-molu, „Salve Regina“ od Giacoma Puccinija, Sonatinu u C-duru Oca Davida de Bergama te „Oče naš“ Đele Jusića.
Za kraj ove večeri mješoviti župni zbor, a pridružio im se i okupljeni puk, otpjevali su „Kraljice svete krunice“.

Treba spomenuti da su prije početka mise, članovi župnog zbora, nakon nekoliko godina, ponovno slavili sa zvonika ručnom zvonjavom pa je za sve to bio poseban doživljaj.

Trodnevnica u župi u Kaštel Starom nastavlja se i u petak i subotu u 19 sati, kada će mise predvoditi fra Antonio Mravak, dok će na sam blagdan Gospe od Ružarija mise se održati u 8 i 10 sati te poslijepodnevna misa u 17 sati, koju će predvoditi don Boris Vidović s KBF-a u Splitu

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij