hren

POPUSTI I DODATNA OSLOBAĐANJA PAUŠALA
Turističkim iznajmljivačima u sustav eVisitor izvršen je obračun preostala dva obroka godišnjeg paušalnog iznosa turističke pristojbe za mjesec kolovoz i rujan 2020. za pružatelje ugostiteljskih usluga smještaja u domaćinstvu i na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

Stupanjem na snagu novog Zakona o turističkoj pristojbi, odnosno od 1. siječnja 2020. godine izmijenjen je način obračunavanja paušalnog iznosa turističke pristojbe za iznajmljivače. Godišnji paušalni iznos turističke pristojbe plaća se za svaki krevet, glavni i pomoćni i smještajnu jedinicu koji je bio registriran u tekućoj godini.

- Obračun se temelji na maksimalnom broju kreveta, odnosno smještajnih jedinica u godini. To znači da se zbrajaju svi kreveti smještajne jedinice objekata u domaćinstvu u općini ili gradu obveznika, a dobiveni ukupan kapacitet se množi s iznosom paušala te općine, odnosno grada. Ako obveznik tokom godine poveća broj kreveta smještajnih jedinica napravit će se korektivni obračun paušala odnosno uvećat će se iznos godišnjeg paušala – pojašnjavaju iz Hrvatske turističke zajednice.

Popusti i dodatna oslobađanja paušala u 2020.

Zbog situacije s COVID-19 Ministarstvo turizma je donijelo Pravilnik o smanjenju iznosa paušala za 2020. godinu i to za glavne krevete u iznosu od 50 posto te potpuno oslobođenje plaćanja paušala za pomoćne krevete.

Od 25.rujna na snazi je dopuna Pravilnika kojim se oslobađaju plaćanja turističke pristojbe za smanjeni ili ukinuti dio kapaciteta onim obveznicima koji su podmirili sva dugovanja iz prethodnih godina do 30. rujna 2020., ne uzima se u obzir prva rata paušala za 2020. godinu, a dugovanja moraju biti podmirena za sve objekte obveznika na području Hrvatske. Na objektu je napravljeno smanjenje ili ukidanje kapaciteta do 31.kolovoza 2020. i u objektu u kojem je napravljeno smanjenje ili ukidanje kapaciteta nije bilo turista u 2020. godini.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij