hren
 

PRIPREMA ZA SEZONU GRIJANJA
Prema službenim propisima ogrjevna sezona započinje 1. listopada i traje do 30. travnja, a kako je u Dalmaciji temperatura ipak mala viša nego u ostatku države, ogrjevna sezona u praksi ovdje počinje ipak nešto kasnije. A ususret ogrjevnoj sezoni, rujan i listopad najidealniji su mjeseci za pripreme pećiju, dimnjaka i ogrjeva, koji će u funkciji biti u narednim mjesecima.

Čišćenje dimnjaka posao je koji obavljaju ovlašteni dimnjačarski obrti, koji su za to, od lokalnih zajednica dobili koncesiju za obavljanje tog posla.
Na području grada Kaštela dugo godina dimnjačarske poslove obavljala su dva dimnjačarska obrta, podijeljena prema lokaciji djelovanja i to na Prvo radno područje, koje obuhvaća Kaštel Sućurac, Kaštel Gomilica i Kaštel Kambelovac te Drugo radno područje u koje spada Kaštel Lukšić, Kaštel Stari, Kaštel Novi i Kaštel Štafilić.
No, zbog različitih okolnosti, u ovom trenutku cijelo područje grada „pokriva“ dimnjačarski obrt „Kamin“ iz Podstrane, u vlasništvu Renate Gorete i to do kraja ove kalendarske godine, a početkom sljedeće godine Grad će sklopiti nove ugovore o obavljanju ove djelatnosti s dimnjačarima.

Dimnjačarri – koncesionari poslove iz svog djelokruga obavljaju prema godišnjem planu i redoslijedu,  te na adrese korisnika stižu upravo prema njemu, što je utvrđeno posebnom gradskom odlukom koju možete vidjeti OVDJE .

Ta odluka donosi obveze i prava kako dimnjačara tako i vlasnika i korisnika objekata, prostora, postrojenja i drugih, a predviđa i zakonske kazne za neprovođenje redovitih  i izvanrednih pregleda te čišćenja, kao i za one koji se odbijaju koristiti uslugama ovlaštenog dimnjačara ili onemogućieredovno čišćenje i kontrolu.

Onih koji odbijaju usluge ovlaštenih dimnjačara ne nedostaje jer dio građana ovaj posao odrade sami, a jedan dio ga u potpunosti zanemari, no ako dobijete obavijest da vam dimnjačar dolazi, dužni ste mu omogućiti čišćenje i kontrolu dimnjaka, peći i kotlova, bez obzira na vaše stavove jer stručno obavljen posao važan je za sigurnost i korisnika i njihove okoline.

 - U obiteljskim kućama,  kakvih je u Kaštelima u najvećem broju, dimnjaci bi se trebali očistiti makar jednom godišnje, dok bi se u zgradama s više stanova te javnim ustanovama to trebalo odraditi dva puta.  Jer opasnosti koje vrebaju iz neispravnih dimnjaka, kotlova ili plinskih odvoda, nebrojene su i treba ih spriječiti, a i čistim dimnjakom troši se manje energenata što donosi uštede u kućanstvima – dimnjačarska je preporuka.

Ako se vaše kućanstvo do sada nije našlo na popisu adresa prema kojima dimnjačari djeluju, pozvati ih možete i sami te tako dogovoriti redovnu dimnjačarsku djelatnost na svom objektu, a kontakt telefon ovlaštenog dimnjačara Renata Gorete je 095/900 37 91.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij