hren

Općinsko vijeće Lećevice, na svojoj 23. sjednici koja je održana prije tjedan dana donijelo je jednoglasnu Odluku  o povlačenju potpore i zabrani svih aktivnosti na realizaciji Centra za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji se trebao graditi na području njihove općine. Prepreka nastavku projekta je otkup zemljišta, odnosno isplata vlasnika na čijim nekretninama bi se trebao graditi Centar.

- Prije više od deset godina  privatni vlasnici su potpisali predugovor za cijenu od 95 kuna po metru kvadratnom, da bi država svojih 15 hektara početkom ove godine prepustila Splitsko-dalmatinskoj županiji besplatno, no i u takvim ugovorima za "nula kuna" treba se navesti vrijednost zemljišta gdje stoji – 25 kuna! Na što su naravno reagirali vlasnici koji cijelo desetljeće zbog predugovora sa cijenom od 95 kuna, nisu mogli raspolagati svojom vlastitom zemljom, a nisu ni dobili novac za tu zemlju. Još nije otkupljen od privatnika ni jedan metar zemlje! Pa još kada su doznali Lećevićani kako je Visoko povjerenstvo za procjenu zemljišta procijenilo da njihova djedovina vrijedi tek 45 kuna, došlo je do pobune – prenosi Slobodna dalmacija. 

Premda Splitsko-dalmatinska županija nije ispoštovala svoje obveze, a to su, kako navode u odluci otkup zemljišta i isplata vlasnicima, povećanje kapaciteta otpada jer Centar ima za 110 tisuća tona, a samo lani na području županije je prikupljeno 230 tisuća tona miješanog komunalnog otpada, pa domicilno stanovništvo pita gdje će se ta razlika odložiti te što je s planiranjem novih ploha za skladištenje.

Županija nije reagirala ni na poziv za hitni sastanak, kojeg stanovnici Lećevice čekaju već punih 11 mjeseci,  pa su odluku o povlačenju potpore poslali  premijeru Andreju Plenkoviću, ministru Tomislavu Ćoriću, županu Blaženku Bobanu, predsjedniku Skupštine Petroslavu Sapunaru, gradonačelniku Splita Andri Krstuloviću Opari i predsjedniku splitskog Gradskog vijeća Igoru Stanišiću.

Dodajmo, kako je uz ovu pobunu oko otkupa zemljišta prolongiran i datum otvaranja ponuda javne nabave za izbor izvođača za projektiranje i građenje sa 2. listopada na 16. listopada. Kako je sve ponovno stopirano, bliži nam se plaćanje penala Europskoj uniji, ako Centar ne bude izgrađen do 2022. godine.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij