hren

POSEBNO OBILJEŽEN U ŽUPAMA U NOVOME I LUKŠIĆU, U SUĆURCU SKROMNO SLAVLJE
Brojni vjernici danas su pohodili Marijanska svetišta kako bi hodočašćem potom i misnim slavljem molili se i zahvaljivali Blaženoj Djevici Mariji, posebno danas na njen blagdan,  blagdan Velike Gospe kojim se slavi uznesenje blažene Djevice na nebo.

Vjernici iz Kaštela osim hodočašćenja u Sinj, danas i užežin blagdana u svojim su župama sudjelovali na misnim slavljima. Prema tradiciji, blagdan Velike Gospe posebno je obilježen u župama u Kaštel Novom  i Kaštel Lukšiću, dok je u Kaštel Sućurcu za razliku od prethodnih godina blagdan Velike Gospe obilježen svetom misom uz mali broj vjernika i bez procesije.

Posebno svečano, bilo je u župi u Kaštel Novome gdje se prema tradiciji, hodočastilo u prasvetište Gospe Stomorije u petak, večer uoči blagdana. Brojni vjernici sudjelovali su u procesiji noseći Gospinu sliku od župne crkve do prasvetišta gdje je održano misno slavlje koje je predvodio velečasni Josip Šimatović, upravitelj svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. Nakon svete misne vjernici su ostali u bdijenju do ponoći.

Potom su danas na sam blagdan u župnoj crkvi svetog Petra apostola održane jutarnje mise,jedna u župnoj crkvi, a druga u prasvetištu gdje je  održana i večernja svečana koncelebrirana sveta misa nakon koje je uslijedila procesija sa svijećama po prasvetištu Gospe Stomorije. Misno slavlje je predvodio don Ivan Alojzije Terze, župnik župe Marije Pomoćnice Kman.

Lukšićki župljani blagdan Velike Gospe i dan svoga mjesta obilježili  su svečanom večernjom svetom misom u župnoj crkvi Uznesenja blažene Djevice Marije. Misnom slavlju, kojeg je predvodio don Domagoj Durdov, župni vikar Gospe  od Milosrđa, prethodila je procesija kroz mjesto.  Okupljeni vjernici u procesiji s Gospinom slikom prošli su ulicama svoga mjesta te su potom sudjelovali na misnom slavlju.

Ovu godinu blagdan Marijina uznesenja na nebo, župljani Kaštel Sućurca za razliku od prethodnih godina su proslavili skromno i u tišini svetih misa, kako užežin tako i na sam blagdan. Izostala je procesija od župne crkve svetoga Jurja mučenika do svetišta Gospe na Hladi. Tek mali broj vjernika sudjelovao je na misnim slavljima, a večernju svetu misu u svetištu predvodio je don Josip Mužić.

Sućurački župljani u nedjelju, slave i blagdan svetoga Roka, svete mise će biti  u 7 sati u svetištu te u 9 sati u župnoj crkvi te večernja  sveta misa u 18 sati koja će biti u svetištu Gospe na Hladi, a predvodit će je don Tomislav Ćubelić.

 

Foto:Ivana Topić (PGK) i Jakov Sučić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij