hren

PLAŽA KOJA NIJE PLAŽA
Prema nekim informacijama, u Kaštelima postoji nešto manje od 30 plaža, kako službenih tako i neslužbenih, malih i velikih, uređenih i neuređenih. Svaka od njih nastala je tijekom dugih godina postojanja kaštelanske obale, duge oko 17 km i svaka od njih ima svoje „domaćine“ i goste, bez obzira na njen izgled i funkcionalnost te lokaciju.

Jedna od njih je i najistočnija plaža, ona na Brižinama, za koju su nam nadležni ovih dana rekli da je to neuređeni dio obale unutar gospodarske i industrijske zone koji se teško može definirati kao plaža. No, za tridesetak obitelji s područja Brižina, Sv. Kaje pa i Solina i Vranjica, koje na tom prostoru već desecima godina provode ljetne dane, ona je i više od plaže. I mjesto za rekreaciju i dnevni boravak i mjesto za druženje i mjesto za poneki sastanak pod zvijezdama dalje od očiju javnosti.

- Ja sam prije šezdesetak godina stvoren na ovoj plaži. Mater i ćaća su se ovdje sastajali, ispod tamarisa – s osmijehom nam je rekao Ivo Mužić.

- A ti tamarisi posađeni su još za vrime kralja Aleksandra – nadodao je Ivan Delić.

Ta plaža na koju su nas nedavno pozvali oni koji je godinama koriste, najprije sa svojim roditeljima, potom sa svojom djecom, a danas i sa svojim unucima, na dijelu koji se koristi duga je oko 300 metara. S nje pogled pada na splitski škver, zonu sjeverne luke, Vranjic, otok ljubavi Barbarinac. Dio je pod suncem, a na pojedinim dijelovima postoji „debela hladovina“. Dio morskog dna čine obluci, dio pijesak, a mali dio na zapadu bogat je crnim blatom, koje se nekada često koristilo u borbi protiv reume i sličnih bolesti. Na dijelu obale je šljunak, dio je prekriven nešto oštrijim kamenjem, dio zemljom, a na dijelu se nalazi betonska staza, uz kameni zid, što je nečiji privatni angažman.

Kako se plaža nalazi neposredno ispod Prodajnog centra Kaštela, često je mjesto neodgovornog i nezakonitog odlaganja različitih vrsta otpada izvan sezone pa njeni korisnici svake se godine angažiraju u uklanjanju otpada. Tako je bilo i ove godine, kada je skupljeno desetak velikih guma, različite plastike i sličnog otpada.
Korisnici plaže, među njima Željko Ojdanić, Marko Kapetanović, Petar Popović te već spomenuti Mužić i Delić, svaki dan svog boravka na ovom mjestu, koriste za uređenje plaže, ravnanje, uklanjanje, čišćenje.

- Ova je plaža za nas dio života. Tijekom ljeta tu provodimo poprilično vremena, zajedno s obiteljima. I nekada prije kada je more bilo upitne kvalitete, a posebno danas, kada je u potpunosti čisto. Vratili su nam se ježinci i neke vrste trave koje su prije nekoliko desetljeća bile nestale. Ovo područje bogato je i školjkama i drugim morskim organizmima. Često nas pitaju zar nam ne smeta ovaj pogled na industrijsku zonu. Ne, ne smeta jer ga kompenziramo pogledom na Barbarinac i neke druge ljepote. Ma na kojoj plaži imaš to da istovremeno glavu možeš staviti u hlad, tijelo na sunce, a noge toćati u moru – dio je onoga što su o svojoj plaži kazali Ojdanić i Kapetanović.

Iako se trude stvoriti primjerene uvjete na plaži, njeni korisnici ne mogu sve sami. Zato su se u godinama ranije nekoliko puta obraćali nadležnima u Gradu Kaštela, tražeći pomoć.

- I bivši gradonačelnik Udovičić i sadašnji Ivanović, kao i njihovi zamjenici te drugi nadležni, upoznati su s našim potrebama i molbama te nam je obećana pomoć. Grad je i reagirao pa su nam u rujnu prošle godine izgradili stepenice za dolazak na plažu, jer smo do tada koristili divlji putić kroz grmlje i brnistru, na čemu im iskreno zahvaljujemo. No, nakon izgrađenih stepenica, ništa više. Nadali smo se da će nam ove godine, kada su se uređivale druge plaže dovesti kamion šljunka te kako će nam neka ruka uskočiti u pomoć u uređenju. Ne tražimo puno, tek pomoć i odvoz skupjenog otpada. Ujedno tražimo da se reguliraju otpadne vode u bujičnom potoku koji izlazi na plažu. Problem „bijelog brda“ u neposrednoj blizini, odnosno nelegalnog odlaganja kamenog otpada na samom zapadu plaže ovog puta nećemo niti spominjati jer je to iznimno veliki problem, ne za nas nego za cijelo ovo područje i treba ga se riješiti izvan ove naše priče o plaži Brižine – kazali su nam sugovornici tijekom našeg boravka na plaži.

A ima li Grad neke planove s ovom lokacijom, hoće li im pomoći u uređenju njihovog malog ljetnog raja, pitanje je koje smo uputili nadležnima.

- Za plažu nije dovoljno da je to prostor kojim kopno dotiče more, nego prostor koji ima određene komunalne standarde da bi bio plaža, a to znači pristup, fizička obilježja, širinu prostora, urbane sadržaje, tuš, svlačionicu, vanjske granice. Ovaj prostor ima velika ograničenja da bi bio plaža jer nema pristup vozilima, što znači da komunalna vozila i strojevi ne mogu doći tamo bilo za svakodnevno održavanje bilo za pripremu terena, a pristup je moguć jedino betonskim stepenicama koje su dijelom izgrađene na privatnom zemljištu u dogovoru s vlasnikom zemljišta
Privatni potporni kameni suhozid, dijelom urušen, prati granicu privatne parcele cijelom dužinom preko sto metara obale u sjeru istok-zapad. Kopneni dio „plaže“ je vrlo uzak, u prosjeku niti metar širine. S privatne parcele prema moru raste neuređeno grmlje i stabla tamarisa.

Na ovom području nema bujičnog potoka nego se sve oborinske vode sa svih otvorenih površina centra Emmezeta , s njihovog parkinga i krova slijevaju u more. Kako se radi o velikim urbanim površinama, takve oborinske vode su upitne čistoće i kvalitete. Jesu li u oborinske vode s parkinga spojene sanitarne vode trgovačkog centra ili praonice je pitanje za sanitarnu inspekciju.
U susjedstvu su vojni objekti što, logično, priječi bilo kakvu intervenciju u prostor ili proširenje obale.
Otpadni kamen je dio našeg socijalističkog industrijskog naslijeđa tijekom prošlih desetljeća, a status takvog terena se ne rješava brzo zbog niza zakonskih i imovinskih prijepora. Nadalje, iz tvrtke Jadrankamen, Grad su izvijestili kako nisu nasipavali obalu, niti deponirali bilo kakav otpad.

Ovaj prostor uz sav napor lokalne zajednice i građana iz naselja teško da dugoročno može zaživjeti kao plaža iz niza prije navedenih razloga. Dodatna ulaganja u ovaj prostor s ciljem da postane plaža su prevelika, traže rješavanje imovinskih odnosa, izradu projekata, izradu studije utjecaja na okoliš, suglasnost Ministarstva obrane, prenamjenu prostora gospodarske namjene u Generalnom urbanističkom planu i drugo. Unatoč tome, Grad Kaštela je prošle godine izgradio stepenice do plaže, a ubuduće ćemo dati sve od sebe, koliko god možemo tehnički i fizički da taj prostor izgleda što funkcionalnije i urednije.

Grad Kaštela na svom prostoru, ima skoro trideset uređenih velikih plaža koje preporučujemo svim našim sugrađanima i gostima – detaljan je odgovor iz Grada iz kojeg je vidljivo da na ovom prostoru nema mogućnosti nastanka uređene službene plaže, no pomoć u održavanju prostora urednim i funkcionalnim i ovog je puta obećana.

A obećanja su da se ispunjavaju.

 

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij