hren

DIO NJIH VIŠE NIJE S NAMA
Bilo ih je više od stotinu, a danas ih se okupilo njih šezdesetak. Nekolicina, poput Deana Božanića, Nene Đirlića Lunića, Petra Sedlara, Mira Grgića, Tonća Pirije i još nekih, svoje su živote ostavili na bojištima tijekom Domovinskog rata, dok je njih, više od tridesetak, svoj životni put završilo tijekom četvrt stoljeća iza nas, u čemu su ratne strahote imale posrednu ili neposrednu ulogu.

Riječ je o pripadnicima 113. i 142. brigade, ili kako su ih često zvali, drniške i šibenske brigade, s područja Kaštela, koji su se u obranu Domovine uključili na samom početku kao dragovoljci te sudjelovali u nekim od najznačajnijih ratnih akcija, Miljevci i Nos Kalik.

Stotinjak Kaštelana, od kojih je najmlađi imao tada tek 16 godina, bili su ratnici iz dva voda 113. brigade, Rizle i Japanci te u jednom vodu 142. brigade Pepe, koji je dobio ime nakon pogibije Petra Sedlara.
Nakon prve godine ratovanja, veliki dio njih otišao je u neke druge postrojbe, a dani provedeni na ratištu na drniškom području te zaleđu Šibenika, kao i akcija u hercegovačkim Stolovima, svima su ostali u trajnoj uspomeni.
Upravo zato, a u susret obilježavanju Oluje, u kojoj je sudjelovala i većina ovih ratnika, bili su razlog za njihovo ponovno okupljanje nakon skoro 28 godina.

- Početkom 1992. godine sudjelovali smo u oslobođenju Miljevaca, Nos Kalika, Stolova, u bitkama na Popovu polju. Većina nas je bilo djeca, neki su imali 16 godina, a dio nije bio stariji od 20 godina. Imali smo srce, neku ludu hrabrost i volju za učenjem i mnogi od nas kasnije su postali zapovjednici, dobili činove pa sam tako i ja, s moje 24 godine zaslužio čin bojnika.
Nakon punih 28 godina odlučili smo se ponovno okupiti. Neki od nas susreću se svakodnevno, u nekim drugim prilikama, no s dijelom njih se nismo vidjeli ni čuli godinama, jer su nas životni putevi odveli na razne strane pa je ovo prigoda da se prisjetimo svih događanja, i onih lijepih i onih ružnih, i onih sretnih i onih tragičnih – rekao je glavni organizator ovog okupljanja Željko Strize.

Kaštelanskim ratnicima u organizaciji događanja pomogao je i ratni zapovjednik 4. bojne 113. brigade te zapovjednik akcije Miljevci, brigadir u mirovini Kruno Mazalin.

- Dugo smo čekali na ovo, 28 godina, no nitko nije ništa zaboravio. Kaštelani su u ratu dali izniman doprinos pa tako i u ratnim akcijama 113. i 142. brigade. Posebno mogu riječi hvale uputiti vodovima Rizle i Japanci u mojoj postrojbi. Nisu zaostajali ni oni iz voda Pepe drniške brigade, koje je vodio Ante Šilović. Danas sam među njih došao s posebnim poštovanjem i zahvalom, a nadam se da će ovo naše okupljanje postati tradicionalno, dok nas god ima – kazao je brigadir Mazalin pohvalivši posebno Željka Strizu za njegov doprinos u ratu, ali i organizaciju ovog događanja.

Okupljenima se na druženju u restoranu Ino, koje je uslijedilo nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća pred spomenikom Franji Tuđmanu te u spomen obilježju na Malačkoj, pridružio i kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović, a okupljanje je financirao Grad Kaštela.

- Biti u društvu ovih ljudi i slušati njihova sjećanja posebna je čast. Grad Kaštela je uvijek podržavao aktivnosti branitelja i udruga proisteklih iz Domovinskog rata pa ćemo tako nastaviti i dalje. Oni su za nas stvarali hrvatsku državu, mi njima omogućimo da u njoj žive kako i priliči hrvatskim ratnicima – kazao je kratko gradonačelnik Ivanović.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij