hren

KREĆE PROVJERA PRIHODA PODUZETNIKA
Tromjesečni moratorij na plaćanje poreznih obveza državi, nakon uvođenja karantene dobilo je više od 90 tisuća poduzetnika i to na porez na dobit, dohodak i doprinose. Kako je moratorij istekao krajem lipnja, sljedećih će tjedana sve te tvrtke morati raščistiti svoj dužnički status s državom. Male tvrtke s prometom do 7,5 milijuna i padom većim od 50 posto dobit će otpis poreznog duga koji bi mogao uslijediti za desetak dana, kazao je ministar financija Zdravko Marić.

Naime, male tvrtke s padom između 20 i 50 posto neplaćene poreze i doprinose morat će otplatiti u sljedeće dvije godine, bez uračunavanja kamata, dok će tvrtkama s padom prihoda manjim od 20 posto država također ponuditi obročnu otplatu, ali uz kamate.

Veliki sustavi s padom do 50 posto dobit će obročnu otplatu duga, a s padom prihoda većim od 50 posto dio duga će se otpisati, a dio će morati otplatiti proporcionalno minusima. Ministar financija kaže da neplaćene porezne obveze poduzeća za razdoblje od travnja do kraja lipnja iznose 5,3 milijarde kuna.

Trošarine i carine morale su se plaćati cijelo ovo vrijeme, dok su mali sustavi imali pravo i na odgodu plaćanja PDV-a, ako su ga plaćali prema obavljenim isporukama. Daljnjeg produljenja plaćanja poreznih obveza neće biti.

Ovakvu odluku komentirao je osnivač udruge Glas Slavonije Dražen Oreščanin, kazavši kako je bilo za očekivati da siromašna i prezadužena država više nema novca za pomoć poduzetnicima.

- Pomoć koja je osigurana poduzetnicima doseže 70 posto mjesečnih troškova javnog sektora i tužna je realnost da za nas država nema više od toga. Počinju otkazi, velike strane korporacije bježe jer je situacija takva da imaš veliku upravu, a za sve što želiš napraviti trebaš dati mito-  komentirao je Oreščanin.

Ministar financija Zdravko Marić odgovara da se proračun maksimalno stavio u funkciju zaštite radnih mjesta, likvidnosti, općenito gospodarstva i funkcioniranja društva.

- Ne možemo zanemariti da treba nekako isplatiti i platiti mirovine, financirati zdravstvo i sve ostale obveze. Mislim da je ovo bila jako dobra mjera, koju su jako dobro prepoznali porezni obveznici. Porezna uprava, kolokvijalno rečeno, neće skakati za vrat, nego će tvrtkama omogućiti obročnu otplatu duga – zaključio je Marić.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij