hren

KROZ RAZNE SUBVENCIJE
Pred Ministarstvo financija trebao bi biti stavljen prijedlog Udruženja trgovine motornim vozilima Hrvatske gospodarske komore da se kao pomoć uvoznicima i trgovcima novih osobnih automobila uvede mjera subvencije kupnje novih vozila. Naime, zemlje Europske unije pripremaju program poticaja prodaje novih vozila, bilo da se radi o vozilima s motorima Euro 6d, elektrificiranim motorima ili potpuno električnim automobilima.

Automobilska industrija izdržala je prvih šest mjeseci ove godine, ali bilježe velike gubitke i ozbiljni pad tržišta. Naime, do kraja lipnja promet im je u padu preko 54 posto u odnosu na prvo polugodište prošle godine. S toga, hoće li se izvući u drugoj polovici godine, dobrim će dijelom ovisiti o pomoći države. S toga je Udruženja trgovine motornim vozilima Hrvatske gospodarske komore da se kao pomoć uvoznicima i trgovcima novih osobnih automobila uvede mjera subvencije kupnje novih vozila.

Dodajmo, kako iFond za zaštitu okoliša daje subvencije za kupnju električnih i plug-in hibridnih vozila, a spominju se i subvencije za kupnju novih vozila i s Euro 6d motorima. To su novi motori koji troše manje goriva i ispuštaju manje štetnih plinova, ugrađeni u nove aute s modernim sigurnosnim sustavima, koje bi hrvatski građani radije vozili od limenih staraca upitne ispravnosti. Povećanjem broja takvih automobila na cestama smanjio bi se broj stradalih na njima, te bi se povećao priljev novca u državnu blagajnu.

Prijedlog poticanja kupnje novih vozila nije bez osnove, s obzirom na veliki pad prodaje i zaposlenosti koje je u Hrvatskoj u ovoj godini pretrpio automobilski sektor. Te s obzirom da najmanje 11 zemalja Europske unije u ovom trenutku priprema program poticaja prodaje novih vozila, bilo da se radi o vozilima pogonjenim motorima Euro 6d norme, elektrificiranim motorima ili potpuno električnim automobilima, kroz razne subvencije. Cilj je pomoći autoindustriji da opstane, uz brigu o ukupnom CO2 otisku, piše Poslovni dnevnik.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij