hren

ZAVRŠETAK SE OČEKUJE POČETKOM PROSINCA
Čekali su malo manje od tri godine stanovnici Kaštela koji žive sjeverno od magistralne ceste i napokon dočekali početak radova na izgradnji pješačkih nathodnika. Te će tako, nadamo se još u ovoj godini, sigurnije prelaziti izuzetno prometnu brzu cestu D8 koja je izgrađena još u listopadu 2017. godine.

Prema planovima tri nathodnika trebala bi biti izgrađena do početka prosinca ove godine i to jedan u Kaštel Gomilici, jedan u Kaštel Lukšiću i jedan na granici Kaštel Starog i Kaštel Novog.

Prvi radovi kreću na nathodniku u Kaštel Gomilici, vidljivo je da je postavljena zaštitna ograda, a da je tvrtka koja je zadužena za izgradnju uvedena u posao početkom lipnja, potvrdila nam je iz Hrvatskih cesta, Tamara Pajić.

- Zajednica gospodarskih subjekata, Lavčević d.d. Split i Lavčević inženjering d.o.o. Split, uvedena je u posao na izgradnji pješačkih nathodnika na dionici Kaštel Gomilica – Kaštel Stari dana 1. lipnja 2020. godine, s rokom završetka svih radova od šest mjeseci. Ukupna vrijednost  radova je malo veća od 9, 9 milijuna kuna, a kompletan stručni nadzor provodi tvrtka Institut IGH d.d. Zagreb – kazala je Pajić.

Prema predmetnom projektu rješavanja prijelaza pješačkog prometa preko rekonstruirane dionice državne ceste DC 8 na dionici od Kaštel Gomilice do Kaštel Starog, nathodnici bi trebali imati po dva raspona od 18 metara duljine s upornjacima preko 50 m. Slobodni profil za kretanje pješaka iznosili bi 2,54 m između rukohvata.

Vrlo slične dimenzije trebao bi imati i pješački most u Kaštel Lukšiću, koji će biti smješten istočno od benzinskih crpki tvrtke Ina. Njegovi projektirani gabariti su identični onom u Gomilici, samo će biti nepuni metar kraći. Najzapadniji nathodnik podignut će se zapadnije od čvora Kaštel Stari u smjeru Planog u blizini mjesta gdje se od Magistrale odvajaju Ulica Ograde i Put Blata.

Dodajmo kako su radovi na pješačkim nathodnicima trebali početi u ožujku ove godine, no zbog pandemije koronavirusa su odgođeni jer, kako su nam kazali iz Hrvatskih cesta,  nije bilo moguće izvršiti dobavu materijala  za početak radova.

 

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij