hren

BEZ ŠUŠURA NA KAMBELOVSKOM BRCU
Svibanj je  mjesec kada Kaštelani slave bob na svojoj nadaleko poznatoj Fešti o' boba, koju je 2006. godine pokrenula  Udruga o' boba. Tijekom 14 godina, na fešti su kuhale stotine profesionalnih i amaterskih kuhara, a različita jela, kojima se pokazalo da je bob moguće pripremiti na bezbroj načina, imali su prilike kušati deseci tisuća gostiju. Zbog općepoznate situacije s epidemijom koronavirusa, Fešta o'boba ove godine neće se održati, ali to nije razlog da njegovoj „visosti bobu“ ne poklonimo zasluženu pažnju.

- Bob je bio jedna od najvažnijih namirnica mediteranske civilizacije, posebno Starih Grka i Rimljana. Prije nego što je grah donesen iz Amerike u Europu, variva slična onim koja se danas rade od graha, pripremana su od boba. Bob je bogat aminokiselinom L-dopa, koja je prekursor dopamina pa se preporučuje kod oboljelih od Parkinsonove bolesti, jer njihov organizam slabo proizvodi dopamin, jedan od glavnih neurotransmitera u mozgu – može se o bobu pročitati na Wikipediji, no daleko više o ovoj biljci, za koju se često kaže da je odgojila generacije kaštelanskih težaka, mnogo više znaju upravo Kaštelani, kojima je bob tradicijska namirnica u kuhinji.

A jedna od njih je županijska pročelnica Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede Danica Tadin, s kojom smo o bobu neobavezno razgovarali, prvenstveno kao sudionicom Fešte o'boba tijekom niza godina.

- Bob je jedna visokovrijedna mahunarka, koja se uzgaja u svim mediteranskim zemljama pa tako i na području Jadrana, posebno Dalmacije i to i otoka i obale. U zaobalju, odnosno Zagori također dobro uspijeva samo što se nešto kasnije bere. Nekada je bio „sirotinjska“, težačka spiza, ali zahvaljujući Fešti o'boba i dobroj promociji te visokovrijedne namirnice, u zadnjih 15-ak godina postao je  važan faktor u gastronomskoj ponudi Dalmacije.
Nekada prije svaka naša težačka kuća uzgajala je bob za vlastite potrebe i to je bila namirnica koja je tijekom travnja i svibnja skoro svakodnevno bila na stolovima. Onda je stigao jedan period kada su na stol stigle neke druge, nove  namirnice, pa je bob pomalo godinama bio i zaboravljen. Kako sam već rekla, zahvaljujući dobroj promociji, posebno Fešti o'boba, bob se vratio na gastronomsku scenu na velika vrata te ga danas na tržištu imamo puno više nego je to bilo ranije. Iako njegova proizvodnja nije masovna kao nekog drugog povrća, svi koji vole bob danas ga mogu naći ne samo na tržnicama u Dalmaciji već na svim tržnicama Hrvatske  – kazala nam je Tadin.

A bob se, osim u svježem obliku u proljeće, zahvaljujući različitim tehnologijama, danas na tržištu može naći i tijekom cijele godine, kao zamrznuti ili sušeni bob. Od njega i s njim mogu se pripremati razna jela, a dosadašnje Fešte o' boba pokazale su da je bob moguće pripremiti ne samo kao varivo, u juhi ili prilog nekom glavnom jelu, već i kao dio modernih, inovativnih jela. Od slanih i kiselih do slatkih pa i sladoleda.
No, većina Kaštelana, pa tako i obitelj Tadin i dalje preferiraju tradicionalni način pripreme boba.

- Moja obitelj, prvenstveno moj suprug, djeca i ja, od početka smo se uključili u tu priču Fešte o' boba i sve ove godine smo sa zadovoljstvom sudjelovali. Tijekom svih tih godina pripremali smo različita jela, i slatka i slana, i bob s mesom, i bob s bakalarom, bob s hobotnicom i brojna druga, no nekako nas je najviše privlačilo pripremati bob na tradicionalni način. A tradicionalni načini pripreme boba u Kaštelima su bob na lešo sa mladim lukom i maslinovim uljem, jušna manistra s bobom na peštu ili malo suhog mesa, obično se radilo o špaletama pršuta, jer se kuhalo ono što si sam proizveo. Naravno, meni osobno najdraže je tradicionalno jelo bob i artičoki, koje mi spremamo po starom receptu obitelji Tadin, odnosno receptu moje svekrve – objasnila nam je Tadin, koja skoro svake godine s fešte o' boba odlazi s ponekom nagradom u ruci.

Ove će godine obitelj Tadin i brojni drugi Kaštelani, ali i gosti iz susjednih gradova, ostati i bez jela i bez nagrada na fešti, no u bobu i bez fešte svi mogu uživati. Treba iskoristiti ovo vrijeme kada boba ima na bancima naših pazara i uz malo truda, uživati u ovoj namirnici, na bilo koji način.
A za kraj donosimo vam jednostavan recept jednostavnog jela, ali koje će pružiti pravo zadovoljstvo za vaše okusne stanice.

Recept  „Tradicionalni artičoki i bob“ obitelji Tadin

Potrebno: 8 do 10 mladih artičoka, 1 kg očišćenog boba, 1 vezica peršina, 4-5 režnja češnjaka, muškatni oraščić, sol, papar, maslinovo ulje, voda

Priprema: Mlade artičoke nije potrebno posebno čistiti jer nemaju drvenastih dijelova. Dobro ih oprati i posložiti u plitku, široku posudu za kuhanje, u koju smo prethodno ulili maslinovo ulje.
Oko artičoka posložiti oprani bob, sitno isjeckani peršin i češnjak te naribati malo muškatnog oraščića, dodati sol i papar.  Sve zaliti vodom da pokrije artičoke i bob.
Kuhati oko 40 minuta na jakoj, ali ne prejakoj  „vatri“. Pri kuhanju jelo ne miješati, samo povremeno protresti posudu.

U slast!

 


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij