hren

HRVATSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO IZRADIO SMJERNICE KAKO ORGANIZIRATI POLAGANJE ISPITA U LJETNOM ROKU
Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Ministarstvom znanosti i obrazovanja izradio je detaljne Upute za provedbu državne mature tijekom epidemije koronavirusa za ljetni rok, odnosno obvezne ispite koji se nakon dosta polemika ipak pišu u prvom bloku od 8. do 24. lipnja.

Nimalo lagan zadatak u doba pandemije tako je pred hrvatskim maturantima, koje u prvom tjednu  čeka polaganje hrvatskog jezika, u drugom strani jezici, matematika u trećem tjednu, točnije 23. i 24. lipnja, dok se drugi epidemiološki blok piše od 25. lipnja i u njemu će se polagati svi izborni predmeti.

S epidemiološkog stajališta, kako se navodi u uputama, ispite državne mature preporučuje se organizirati na način da se pisanje A i B razine ispita odvoji u zasebne dane, kako bi se smanjio broj učenika  koji u istom terminu, odnosno istom danu dolaze u škole. Na taj bi se način rasteretio javni prijevoz  ali i omogućilo održavanje veće distance te organizacija polaganja ispita u izdvojenom prostoru za veći broj učenika.

Epidemiolozi također predlažu da se veći ispiti organiziraju na način da se u jednom danu održava jedan ili dio ispita, primjerice test ili esej, ako se radi o ispitu hrvatskog jezika, kako bi se mogla provesti primjerena higijena prostorija i provjetravanje te osigurati dovoljno vremena za ulazak i izlazak učenika iz škole, uz održavanje obaveznog razmaka od dva metra. 

U  uputama se navodi i tko tijekom epidemije koronavirusa može, odnosno ne  smije pristupiti državnoj maturi, kako organizirati polaganje ispita za one koji mu ne mogu pristupiti iz nekog od razloga, kao i kako pripremiti i dezinficirati prostorije prije i nakon polaganja testova te samu organizaciju dolaska i odlaska učenika po završetku ispita.

Detaljne upute maturanti  i njihovi roditelji, kako bi se znali pripremiti za ovaj ispit koji većini i u normalnim uvjetima predstavlja popriličan stres, a kamo li u jeku pandemije COVID-a 19, ali i svi ostali koje zanimaju mogu pročitati OVDJE.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij