hren
 

U vrijeme mletačke vlasti na kaštelanskom području štalije su bila mjesta na kojima se kontrolirano obavljala trgovina, detalj je to iz knjige povjesničara Vjeke Omašića „Kaštela od prapovijesti do XX stoljeća“, kojeg je ovih dana na svojim stranicama objavio Muzej grada Kaštela.

Omašić nadalje piše… „Česte zaraze bile su razlog što je kontakt ljudi i uvoz robnih dobara iz udaljenih područja bio pod strogim nadzorom vlasti. Štalije su smještene van naselja, što je bilo bitno prvenstveno zbog higijenskih razloga, odnosno sprječavanja zaraze i lakše kontrole trgovine. Roba je u štalije najčešće dolazila obalom iz pravca Klisa i dalje prema Trogiru, ali i prekokozjačkih puteva s područja Osmanskog carstva. Iz zaleđa se uvozila različita roba: stoka,kože, vuna, tekstil, usoljeno meso, loj, metali, duhan... U molbi Trogirana senatu za osnivanje štalije kod kaštela Kvarko iz 1665. godine kao razlog se navodi i sakupljanje robova.

Posebno je zanimljiva štalija uz morsku obalu u istočnom dijelu Kaštel Starog, zbog toponima koji je do danas ostao sačuvan. Izgrađena je 1678. godine i opet obnovljena 1731. godine. Tu su se smještali Vlasi i ostali osmanski podanici koji su u Kaštela dolazili zbog trgovine.
Objekti nisu bili čvrste gradnje, ograde su napravljene od drveta, s vratima koja su se zaključavala. U štaliji se nalazio nadglednik kojemu je izgrađen stan. Trgovci s osmanskog teritorija morali su se kretati određenim putem preko Malačke do crkve Sv. Nikole, i dalje ravno preko polja do Štalije.
U samoj Štaliji je podignut stup na kojemu se nakon izlaska sunca dizala zastava, koja bi visila do podne. Kroz to vrijeme svim je kupcima bio slobodan ulaz, a o svakoj transakciji se vodila točna evidencija i mjesečno se slao izvještaj u Trogir.

Osim ove, štalije su postojale i u Kambelovcu uz more na granici s Gomilicom, u Kaštel Gomilici blizu crkve Sv. Jerolima, u Kaštel Sućurcu se 1767. spominje Stara Štalija, a 1797. Bansana (Bazana) od Zgona koja je imala istu svrhu kao i Štalija.“

Izvor: V. Omašić, Kaštela od prapovijesti do XX. st.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij