hren
 

UTVRĐUJE SE PRIJEDLOG MJERA
Tijekom naredna dva tjedna kaštelanski vijećnici odlučit će o većini mjera čije prijedloge ovih dana sastavljaju kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović i gradske stručne službe, a koji se odnose na pomoć građanima i poduzetnicima zbog ekonomske i gospodarske situacije izazvane pandemijom koronavirusa.

Među mjerama koje gradonačelnik predlaže je oslobađanje obveze od plaćanja dječjih vrtića za razdoblje kada djeca nisu pohađala vrtić odnosno trajanja epidemije te će za to razdoblje, umjesto roditelja ili skrbnika, troškove vrtića plaćati Grad. To se odnosi i na gradske i na privatne te vjerske vrtiće. Dijelu roditelja, koji su unaprijed platili boravak djece u vrtiću, više uplaćena sredstva bit će refundirana kroz neku od idućih mjesečnih uplata.

Jedna od mjera je i djelomično ili potpuno oslobađanje od plaćanja komunalne naknade za gospodarstvenike i poduzetnike, što će biti regulirano ovisno radi li se o obrtima, tvrtkama ili ustanovama koje su nastavile s radom, morale prekinuti rad, radile sa smanjenim prometom i prihodima ili slično. Svi detalji načina ili oslobađanja naplate bit će utvrđeni u narednim danima, kada će se utvrditi i hoće li, kada i kako biti provedeno plaćanje komunalne naknade za građanstvo.

Gradonačelnik će pred gradske vijećnike iznijeti i prijedlog o potpunom ili djelomičnom oslobađanju obveze plaćanja najma gradskih prostora, koncesija i koncesijskih odobrenja koje je izdao Grad, za one korisnike i koncesionare čije je poslovanje bilo prekinuto ili smanjeno u vrijeme epidemije.

Grad Kaštela, prema jednom od prijedloga financijski bi pomogao pojedine poduzetnike čije je poslovanje  ugroženo trenutnom situacijom, a za to bi se preusmjerilo pola milijuna kuna namijenjenih poticanju poduzetništva koje su planirane u proračunu, no razmatrat će se i o dodatnim financijskim sredstvima za tu namjenu.

- Odradio sam i još ćemo odraditi s klubovima vijećnika uvodne razgovore, a kako sada stvari stoje, svi se slažemo da su mjere za pomoć građanima i poduzetnicima nužne. Detalje svih navedenih mjera, kao i dodatnih mjera još utvrđujemo, nakon čega ćemo, ovisno o broju točaka dnevnog reda održati sjednicu Gradskog vijeća, na jedan od načina predviđenih propisima, vjerojatno elektroničkim putem – ustvrdio je gradonačelnik Ivanović.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij